'Trillen voor strakke billen' groot succes

De trilplaat is ongekend populair. Maar niet iedereen gelooft erin. 'Als ieder type vibratie effect zou hebben, kun je ook op een draaiende wasmachine gaan zitten.'..

'Trillen voor strakke billen' was de slogan waarmee de trilplaat eind 2000 aan een opmars begon. Fitnesscentra gingen massaal over op vibratietraining: wie tien minuten op de plaat wilde, moest een week van tevoren boeken. Ruim drie jaar later zijn er zeven trilplaten op de markt, worden er rechtszaken gevoerd, onderzoeken gedaan en kraken concurrenten elkaars getril af.

De Galileo is de enige plaat die kantelt, de Fitvibe biedt een ingebouwde personal coach, de Magic Vibe zegt het minste lawaai te maken en de Power Plate heeft aan weerszijden banden voor schouders en biceps. De poster met oefeningen is veelal identiek. 'Die hebben we van elkaar afgekeken', bekent Ron Vink van Salveo.

Wetenschappers in de branche zijn negatief over de concurrentie. 'De meesten willen snel geld verdienen', zegt directeur Hans Kraaijenhof van Nemes. Om effect te hebben, moeten amplitude en frequentie juist zijn, zegt hij. 'Als ieder type vibratie effect zou hebben, kun je ook op een draaiende wasmachine gaan zitten.'

Directeur Martin Huizing van Galileo ergert zich aan de enorme kwaliteiten die door de plaatkopieerders aan het trillen worden toegeschreven. 'Vibratietraining is geweldig voor het verbeteren van kracht en balans, maar trillen is echt niet overgoed voor.'

Huizing introduceerde in 1998 na jarenlange studies de eerste trilplaat. Kort daarop volgde de Nemes van de gebroeders Henk en Hans Kraaijenhof, deels gebaseerd op hetzelfde onderzoek. De platen werden gebruikt door topsporters en fysiotherapeuten die merkten dat door de trillingen de spierkracht toenam. De commercialisering volgde een paar jaar later, toen Guus van der Meer de Power Plate lanceerde en Vanessa verkondigde dat ze dankzij die plaat van haar cellulitis af was.

Van der Meer heeft sindsdien vierduizend trilplaten verkocht (500 euro). Directeur Roland Appelo van machinefabriek Rolma zag de Power Plate op een beurs, hoorde wat die moest kosten en dacht: dat kan ik ook. Zijn Body Shaker lijkt sprekend op de plaat van Van der Meer, die tevergeefs een rechtszaak aanspande. Appelo maakte een folder, verkocht er al 190 (voor vierduizend euro) en vond een dealer in Dubai.

Ook de firma Elsto, fabrikant van trilmotoren voor bollen-en bouwbedrijven, zit in de vibratiebusiness. Het materiaal van de Salveo is minder luxe, het ontwerp is eenvoudig en de reclame had Van der Meer al geregeld, dus kan de plaat goedkoop blijven, zegt verkoopmanager Vink.

Anderhalf jaar geleden leek de trilplaatindustrie te wankelen toen de Vrije Universiteit stelde dat trillen niet werkt. Flutonderzoek, zeggen de fabrikanten: de VU gebruikte alleen de Galileo en ook nog eens een foute trainingsmethodiek.

Huizing van de Galileo zegt dat hij daar anderhalf jaar last van heeft gehad, Van der Meer van de Power Plate beweert dat hij twee miljoen omzet heeft misgelopen. Hij heeft een rechtszaak aangespannen tegen de VU omdat die beweert dat alle trilplaten hetzelfde, dus even slecht, zijn.

Van der Meer liet onderzoek doen door de Universiteit van Leuven die weffect vaststelde. Uit een tweede studie, die deze maand uitkomt, blijkt dat patien met botontkalking baat hebben bij zijn trilplaat. 'Dat wordt een doorbraak', voorspelt hij.

Ook Nemes en GymnaUniphy (producent van de Fitvibe) komen binnenkort met onderzoek naar botontkalking. Galileo werkt samen met de Sint Maartenskliniek in Nijmegen aan een studie bij patien die een hersenbloeding hebben gehad. 'Jammer dat elk bedrijf zijn eigen wetenschappelijk instituut benadert', zegt directeur Ad Evers van GymnaUniphy Nederland. Maar aan samen optrekken, heeft hij begrepen, bestaat niet bij alle partijen behoefte.

Dat heeft vooral te maken met de verschillen die volgens sommige fabrikanten tussen de platen bestaan. Ook bestaat onenigheid over de trainingsmethodiek. Op de Power Plate moeten de oefeningen zittend, liggend of achterstevoren worden uitgevoerd bij een frequentie vanaf 30 Hertz.

Huizing van de Galileo daarentegen beweert dat spieren zo'n trilfrequentie helemaal niet aankunnen. Kraaijenhof van Nemes gruwt van al die 'Cirque du Soleilachtige oefeningen'. Hij zegt dat zitten op een trilplaat organen kan beschadigen. 'Gewoon tien keer een minuut staan op dat ding. Maar ja, dat is te saai natuurlijk.'

Onlangs heeft hij op een beurs de andere trilplaten telemetrisch getest: broer Henk stond met plakkers op de spieren incognito te trillen, Hans bestudeerde het effect. Naast de Nemes van henzelf was er nog een plaat die 'iets' deed. Hij wil niet zeggen welke.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden