Trigat lijkt ten dode opgeschreven

Groot-Brittannië heeft besloten het Europese anti-tankwapen Trigat niet te kopen. Daarmee valt een grote klant weg en lijkt het project aan een voortijdig einde te komen....

Lobbyisten van de concurrentie noemden Europa's modernste anti-tankraket Trigat denigrerend 'een vuilnisbak van 44 kilo'. De pantserinfanterie van de Nederlandse landmacht moest de vijandelijke tanks bestrijden met op de rug een hypermodern wapen, kosten 600 miljoen gulden. Het wapen bleek echter loodzwaar voor de soldaat, terwijl de Amerikaanse en Israëlische concurrerende wapens slechts 22 kilo wegen.

Een Europees militair project van in totaal vijf miljard gulden is sinds vrijdag ten dode opgeschreven en Nederland heeft daar een flink aandeel in gehad. Trigats grootste klant, Groot-Brittannië, trekt zich terug uit het omstreden project, maakte de Britse minister van Defensie G. Hoon bekend.

Volgens Londen heeft de weigering van Nederland en België om met de productie te beginnen een rol gespeeld bij het Britse besluit. 'Onaanvaardbaar', noemde Hoon de vertraging. Den Haag, dat ernstige twijfels heeft over het wapen, ziet nu haar kans schoon om zich ook te ontdoen van de Trigat. 'Je kunt je afvragen of het project nog levensvatbaar is nu een van de belangrijkste partners zich heeft teruggetrokken', zei maandag een woordvoerder van Defensie. 'Deze ontwikkeling zal zeker een rol spelen bij ons besluit om wel of niet door te gaan met de Trigat.'

Na het reces hakt staatssecretaris Van Hoof van Defensie de knoop door. De Trigat is een van de belangrijkste Europese projecten op defensiegebied. Maar zelfs het PvdA-Kamerlid F. Timmermans, fervent voorstander van de Trigat, denkt dat het anti-tankwapen geen kans meer maakt. 'Het lijkt niet meer te redden', zegt Timmermans.

'Je praat over totaal andere aantallen en prijzen nu Londen niet meer meedoet. Ik vrees dat de partners de Britse terugtrekking als een ontsnappingsroute zullen gebruiken.'

Als Nederland zich uit het project terugtrekt, zal de geïnvesteerde 67 miljoen gulden weggegooid geld blijken te zijn. Groot-Brittannië verliest 330 miljoen gulden.

Nederland, dat sinds 1989 aan de Trigat meedeed, zette het project in januari op losse schroeven, toen Van Hoof zijn Duitse, Britse, Franse en Belgische collega's meedeelde dat Den Haag de aankoop ging heroverwegen. Londen en Parijs hadden Den Haag in de maanden daarvoor sterk onder druk gezet de Trigat te kopen, zodat de productie kon beginnen.

Een heroverweging van een groot materieelproject in een dergelijk cruciale fase komt zelden voor. Maar volgens Van Hoof bestonden er anno 2000 'serieuze operationele bezwaren' tegen het anti-tankwapen, dat was bedacht tijdens de Koude Oorlog.

Defensie betwijfelde of de Trigat wel de juiste anti-tankraket was voor de snelle, mobiele eenheden van de landmacht. Het Europese wapen, waarvan 1600 lanceerinrichtingen en 35 duizend raketten geproduceerd moesten worden, was juist bedoeld voor grote eenheden die tegen enorme aantallen tanks moesten vechten.

Het gewicht blijkt nu een groot struikelblok te zijn, ook voor de Britten. De Trigat mocht veertig kilo wegen, maar door de zwaardere raketkop werden het vele kilo's meer. Behalve het gewicht, heeft, vreemd genoeg, ook de geavanceerde technologie de Trigat de das om gedaan. De raket wordt namelijk, in tegenstelling tot de concurrenten, met een laserstraal naar het doel geleid. Technisch is het dus nog mogelijk om de raket tijdens de vlucht te beïnvloeden. Dat is handig als een tank plotseling dekking zoekt achter een bus met burgers. Maar het grote nadeel is dat de schutter moet blijven richten en acht seconden lang, de tijd tot de ontploffing, kwetsbaar is.

Niet voor niets heeft de Koninklijke Landmacht zich het afgelopen jaar uitgesproken voor de alternatieven, de Amerikaanse Javelin en de Israëlische Gill. Beide zijn gebaseerd op het fire-and-forget-principe: na het afvuren kan de schutter meteen dekking zoeken.

Vanwege het gewicht van beide systemen besloot Defensie eerder al de luchtmobiele brigade en de mariniers uit te rusten met een van de twee. Een keuze is echter nog niet gemaakt.

Defensie maakt zich niet druk dat Nederland nu door de andere partners de zwartepiet krijgt toegespeeld. Een woordvoerder: 'Niet alleen wij, maar ook de Britten hadden de nodige vragen over de inzetbaarheid van de Trigat.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden