'Trichet knoeide met jaarrekening Franse staatsbank'

Jean-Claude Trichet, gouverneur van de Banque de France, is beschuldigd van het knoeien met de jaarrekeningen van de voormalige staatsbank Crédit Lyonnais....

Sinds eind april loopt er een strafrechtelijk onderzoek tegen zowel Trichet als Haberer. Beiden worden verdacht van 'het voorleggen van onjuiste jaarrekeningen en het verspreiden van valse informatie'.

Trichet was begin jaren negentig directeur van de schatkist en uit dien hoofde verantwoordelijk voor de controle op de gang van zaken bij Crédit Lyonnais. Trichet, Haberer en de toenmalige gouverneur van de Banque de France Jacques de Larosière, werden op 26 juli met elkaar geconfronteerd. Trichet en Larosière ontkennen de beweringen van Haberer allebei met kracht.

Volgens Haberer kreeg hij in maart 1993 een telefoontje van bankpresident Larosière, die zei 'instructies' te hebben gehad aangaande de jaarrekening van Crédit Lyonnais over het jaar ervoor. Er moesten fouten weggepoetst worden zodat het verlies van de Banque de France, op dat moment bijna een miljard gulden, kon worden teruggebracht tot 600 miljoen. Volgens Haberer hadden Larosière en Trichet onder meer afgesproken te morrelen aan de verhouding tussen eigen vermogen en investeringen.

Het feit dat Haberer sprak van 'instructies' wijst volgens Le Monde op de 'mogelijk directe verantwoordelijkheid van de hoogste staatsinstanties' voor het Crédit Lyonnais-schandaal. De riskante investeringspolitiek van Crédit Lyonnais kostte de Franse belastingbetaler bij elkaar naar schatting dertig miljard gulden.

De aantijgingen tegen Trichet zijn pikant, aangezien hij de voorgenomen opvolger is van Wim Duisenberg als president van de Europese Centrale Bank. Over de datum waarop Duisenberg zijn functie zal overdragen heerst nog altijd onduidelijkheid. De Fransen houden vol dat er een harde afspraak ligt dat Duisenberg in 2002 zijn biezen pakt, Duisenberg zelf is daarover veel minder stellig.

Het afgelopen weekeinde werd er tijdens bijeenkomst van de EU-ministers van Financiën in Versailles flink geklaagd omdat bankpresident Duisenberg uitblonk door zijn afwezigheid. Maar, schreef de Europa-correspondent van Libération, 'de juridische troebelen van Jean-Claude Trichet zullen hem (Duisenberg, red.) zonder twijfel toestaan zijn huurcontract in Frankfurt te verlengen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.