Tribunaal wil toegang tot Kosovo regelen in vredesplan

In de vredesregeling met Joegoslavië moet worden vastgelegd dat de onderzoekers van het Joegoslavië Tribunaal vrijelijk toegang krijgen om vermeende misdaden in Joegoslavië te kunnen onderzoeken....

ReutersAP en AFP

Arbour oogstte een week geleden kritiek toen ze een opsporingsbevel liet uitgaan tegen Milosevic en vier topfunctionarissen.

Ondertussen meldt het Kosovo Bevrijdingsleger dat het Joegoslavische leger een nieuw offensief in Kosovo is begonnen. Politiek leider Hashim Thaqi van het UCK zei dat gisteren op een persconferentie in Keulen. Volgens hem hebben Joegoslavische troepen in ten minste drie regio's in Kosovo militaire en burgerdoelen aangevallen met granaten.

'Aan de ene kant zegt Milosevic dat hij voor vrede is en aanvaardt hij het vredesplan. Maar aan de andere kant doet hij op de grond precies het tegenovergestelde', zei Thaqi.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bereidt zich voor op terugkeer naar Kosovo. De laatste OVSE-waarnemers vertrokken enkele dagen voordat de NAVO-bombardementen op 24 maart begonnen. De OVSE zag in Kosovo toe op het naleven van de mensenrechten.

OVSE-voorzitter Vollebaek wil dat de OVSE 'als burgerwaarnemer is vertegenwoordigd in de eerste militaire missie die naar Kosovo gaat'. 'Zodat we de voorwaarden kunnen opstellen waaronder de vluchtelingen kunnen terugkeren', aldus de Noor.

Britse hulpverleners waarschuwden voor een overhaaste terugkeer van de verdreven Kosovo-Albanezen. Hulpverleners in Macedonië zeiden dat ze niet eerder een gemeenschap hadden meegemaakt die zo gericht was op terugkeer. 'Als er niet snel plannen worden gemaakt, gaan er zulke grote groepen terug dat ze de militairen voor de voeten zullen lopen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden