Tribunaal hoort anonieme Srebrenica-overlevende

De aanklagers in het Karadzic-proces hebben woensdag voor het eerst een Srebrenica-overlevende opgeroepen als getuige.

De moslimman overleefde een massaexecutie door zich urenlang stil te houden onder een stapel lijken totdat de Bosnische Serven waren vertrokken.

De beschermde getuige, aangeduid met de codenaam KDZ064 en gezeten buiten het zicht van het publiek, ademde zwaar in de microfoon terwijl VN-aanklager Julian Nicholls een samenvatting van zijn eerdere verklaringen voorlas.

Oud-president Karadzic van Republika Srpska, die is aangeklaagd wegens onder meer de genocide na de val van Srebrenica, onderbrak Nicholls en zei tot voorzittend rechter Kwon O-gon: ‘Als u dit om dramatische redenen wilt horen, is dat prima. Maar het mag niet ten koste gaan van mijn tijd voor het kruisverhoor.’

Kwon noemde Karadzic’ interventie ‘onaanvaardbaar’. De Zuid-Koreaan zei tegen de verdachte, die zichzelf verdedigt, dat hij later voldoende tijd krijgt voor zijn kruisverhoor.

Luide stem

De emoties liepen daarna hoog op. De Srebrenica-overlevende KDZ064 wond zich steeds weer op met luide stem, terwijl Radovan Karadzic de getuige aan een kruisverhoor onderwierp.

Voorzittend rechter Kwon O-gon riep de moslimman op kalm te blijven en gewoon de vragen te beantwoorden van de verdachte, die zich zelf verdedigt. Een andere rechter, de Brit Howard Morrison, toonde begrip voor het feit dat het kruisverhoor ‘moeilijk voor u is’, maar wees erop dat het nodig is in de procedure van het tribunaal.

Karadzic ondervroeg de getuige onder meer over het Cutileiro-delingsplan, dat de uitbraak van de oorlog in Bosnië in 1992 had moeten voorkomen. De getuige wilde daar niets van horen. ‘U wilde ons uit heel Bosnië-Herzegovina verdrijven’, beet hij de ex-president van Republika Srpska toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.