Triatleet Looze gestuit door inkorten zwembaan

Een hamburger op zijn tijd, een pizza als tussendoortje. Het kan geen kwaad, oordeelt Dennis Looze. Zelfs een biertje is niet verboden....

ANP

STEIN

Dennis Looze, het grootste triathlontalent van Nederland, zeggen de kenners. Zondag eindigde hij in de halve triathlon, 1600 meter zwemmen, 80 kilometer fietsen en 20 kilometer lopen, van Stein als tweede. Ruim anderhalve minuut achter de Russische winnaar Dimitri Gaag, maar ruim vóór de meest doorgewinterde en beste Nederlandse triatleet tot nu: Rob Barel.

Looze wordt alom beschouwd als opvolger van de 37-jarige Amsterdammer, die verleden jaar aankondigde te stoppen, maar inmiddels, alsof hij nooit is weggeweest, weer in het circuit meedraait. Looze veroverde vorige week in Nuenen voor het eerst de Nederlandse titel op de kwart triathlon.

Zaterdag voor de wedstrijd in het Zuidlimburgse stadje maakt de metaaldraaier op een terras van Maastricht Aachen Airport een ontspannen indruk. Dat is zijn handelsmerk; rust en nog eens rust, ondanks de enorme druk die Looze nu al op de schouders weer. De Assendelfter weet als geen ander met spanning om te gaan. Hij is nuchter en relativerend en weet de juiste balans te vinden tussen concentratie en fixatie.

De overwinning in Stein ontglipte hem gisteren - het is niet te bewijzen - door een organisatiefout. In plaats van 2500 meter zwommen de deelnemers slechts 1600. 'Ik wil er niet te lang bij stilstaan, maar feit is dat ik door die fout niet meer afstand kon nemen van de concurrentie. Van Gaag is bekend dat hij een slecht zwemmer maar een des te betere loper is', zei Looze. 'Ik had na het fietsen zijn tempo kunnen bijbenen, maar dan had ik me waarschijnlijk opgeblazen. Daarom heb ik mijn eigen race gelopen.'

Rob Barel knikte goedkeurend. Hij zei met een grijns dat hij zijn jongere collega weinig meer behoeft te leren. De beste leermeester van Looze is echter Pim van den Bos, die verleden week in Nuenen afscheid heeft genomen van de wedstrijdsport. Om zich geheel te wijden aan zijn florerende ontwerpbureau. 'Aan hem heb ik veel, zo niet alles te danken. Hij heeft me trainingstechnisch geschoold en wedstrijdmentaliteit bijgebracht. Afzien. Hij stond de afgelopen jaren steeds voor me klaar, leerde mij de juiste balans te vinden tussen in- en ontspanning. Een keertje een training overslaan kan soms beter zijn', weet Looze.

'Overbelasting is het grootste gevaar voor een triatleet. Geduld beoefenen is belangrijk. Niet te gretig willen zijn. Niet te snel de top willen bereiken. Je moet leren luisteren naar je lichaam. Dat heeft Pim mij geleerd. Trainingsschema's zijn voor mij een leidraad. Niet meer, niet minder. Als het een dag niet gaat, dan gaat het niet. Zo simpel is dat.'

Triathlon begint langzaam maar zeker meer erkenning te krijgen in de media. Vooral omdat de kwartde Olympische status heeft gekregen. De Olympische Spelen in Sydney in 2000 zijn het ultieme doel voor Looze. Ze lijken nog ver weg, maar de tijd vliegt voorbij, weet ook Looze. Als full-professional kan hij zich volledig richten op de eeuwwisseling. Hij heeft doelbewust voor de topsport gekozen.

'Sinds de sport olympisch is, is de interesse van de sponsors ook toegenomen. Evenals de publiciteit. Verleden week ben ik uitgebreid op televisie geweest, kranten besteden veel aandacht aan de sport. We verdienen het, we doen er alles voor. Meer dan welke andere sporttak ook. Ik voorzie in mijn levensonderhoud door het prijzengeld en dank zij de Belgische sponsor Rider. Bovendien is het een voordeel dat ik nog steeds bij mijn ouders woon, want anders zou ik het financieel waarschijnlijk niet redden', bekent de Noordhollander. 'Ik heb weinig zorgen. Mocht het onverhoopt niet lukken, dan kan ik nog altijd in de zaak van mijn vader terecht.'

Looze praat ogenschijnlijk net zo gemakkelijk als hij de triathlons afwerkt. De hele triathlon staat nog niet hoog op de prioriteitenlijst. Pas na Sydney wil hij zich daarop gaan toeleggen. De kwart heeft de voorkeur. 'Na Sydney ben ik pas 28 jaar. Dan zijn triatleten op zijn sterkst. Stein paste goed in de opbouw, maar de komende jaren blijft de kwart-triathlon het belangrijkste', zegt Looze.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden