Treurnis om glossy 'Gerda'

Reportage..

den haag Het parlement maakte donderdag gehakt van de glossy Gerda, het blad dat de naam draagt van demissionair landbouwminister Gerda Verburg (CDA). Een flinke Kamermeerderheid, inclusief voormalig coalitiegenoot de PvdA, sprak een zogeheten motie van treurnis uit tegen haar.

Zo’n uitspraak van de Tweede Kamer heeft geen gevolgen, in de zin dat Verburg consequenties moet trekken. Vervelend is het wel voor de demissionair minister, na een urenlang spoeddebat over Gerda.

Afgelopen week werden ruim 830 duizend exemplaren van de glossy in de traditionele vrouwenbladen gestoken. De kosten: 400 duizend euro. Volgens de minister een eenmalige actie om het 75-jarige bestaan van het departement van Landbouw te vieren. Een ‘ludieke’ methode om Nederlanders te informeren over landbouw en natuur, noemde ze het blad.

Volgens de Kamer riekte Gerda echter te veel naar ‘persoonsverheerlijking ten koste van de belastingbetaler’. Demissionair premier Balkenende (CDA) gaf tijdens het debat aan dat hij geen tweede glossy wil. ‘Ik twijfel niet aan de goede bedoelingen van het ministerie. Maar het beeld dat nu is ontstaan is betreurenswaardig.’ Daarmee doelde hij op de commotie die de afgelopen week ontstond.

Volgens de premier is Gerda niet ‘in lijn met de aard en geest’ van de communicatieregels. Die schrijven voor dat het overheidsapparaat niet gebruikt moet worden voor eigen profilering. En dat is in het geval van deze glossy wel gebeurt, vindt het parlement.

‘Dure ijdeltuiterij’, noemde Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren de actie. ‘De glossy Gerda is mede mogelijk gemaakt door de belastingbetaler’, aldus Ineke van Gent (GroenLinks). ‘De naam Gerda is nu wel gevestigd’, sneerde Janneke Snijder van de VVD. Krista van Velzen (SP): ‘Gerda schreef dit blaadje ter promotie van het CDA.’

Dat laatste ontkende Verburg ten stelligste. Het CDA wordt maar één keer in het blad genoemd, stelde ze, en wel in haar cv. Ze benadrukte de ontstane commotie te betreuren. ‘Met het inzicht van nu had het anders gemoeten’, hield ze het boze parlement voor. ‘Het is nooit de bedoeling geweest de minister te profileren.’

Ze wilde via ‘een eigentijds, informatief’ magazine de Nederlandse bevolking informatie geven over het departement. Dat het blad naar haar werd genoemd was bedoeld ‘als vette knipoog’. ‘Maar het gaat uiteindelijk om de inhoud.’ Maar waarom, vroeg PvdA’er Harm Evert Waalkens zich af, moet de inhoud worden versierd met vijftien kleurenfoto’s?

‘Het magazine richt zich op het beleid. Daarvan ben ik het boegbeeld en dat is zichtbaar’, antwoordde Verburg. De Kamer vond dat de demissionair minister te weinig excuses toonde, en diende aan het eind van het debat de motie van treurnis in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden