nieuwshorecasluiting

Treurig ‘happy hour’: cafés doen tapbier nog snel in de uitverkoop, maar nergens is het feest

Cafés door heel het land bieden hun klanten woensdag op de laatste kroegavond het tapbier met fikse kortingen aan. Roos, een van de barvrouwen van café Bakker in Tilburg, windt er geen doekjes om. ‘We doen alle tapbier voor de halve prijs.’

Woensdagavond gaan Bosschenaren nog één keer op stap, voordat cafés de deuren moeten sluiten.  Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Woensdagavond gaan Bosschenaren nog één keer op stap, voordat cafés de deuren moeten sluiten.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

De cafés moeten om tien uur dicht woensdagavond, voor vier weken maar liefst, inclusief hun terrassen, net als restaurants. Dat is op zich al een probleem, maar met tapbier is er nog een extra, acuut probleem. ‘Een aangeslagen vat blijft niet lang goed, dus we moeten alles leegverkopen’, legt Roos uit. En als een vat leeg is, wordt er geen nieuw aangeslagen. Bier op de fles, cola, wijn en jenever is er ruim voldoende, maar dat gaat niet in de uitverkoop.

Volgens haar doen alle buurcafés aan caféstraat De Heuvel precies hetzelfde: tapbier in de uitverkoop, verder niets bijzonders. Of het klanten trekt? ‘Dat hopen we. Tot nu toe is er niet veel van te merken. Op straat is het iets drukker dan anders, maar hier binnen merk ik er nog niet veel van.’ Ook café De Opera in Nijmegen geeft 50 procent korting.

Bij Café Maxim, ook in Nijmegen, komt de vaste muzikant Jan Willem van Opstal muziek maken. Eigenaar Petry van de Logt verzekert dat er van een ‘afscheidsfeestje’ geen sprake zal zijn. Niks geen hossende meutes: ‘De boa’s staan hier binnen een paar minuten op de stoep als we de regels overtreden. Jan Willem speelt normaal op de laatste zondag van de maand. Die komt nu vanavond.’ Het bier gaat niet in de aanbieding, maar als het vat leeg is, wordt er geen nieuw aangeslagen.

Café het Neutje in Utrecht geeft 25 procent korting op het bier. ‘Kom snel en scoor jouw favoriete biertje nu nog goedkoper!’, werft de kroeg op Facebook. Het café prijst daar zijn ‘Zittende Piekendisco’ aan, maar barman Job Winants heeft geen idee wat dat is. ‘Een grappig woordje, denk ik.’ Feest? ‘Welnee. Dertig man binnen, meer kan niet.’ Havenbrouwerij Het Brouwdok in Harlingen verkoopt alle tapbier voor 2,50 per glas, ‘want de fusten moeten leeg’. Aanmoedigend: ‘Save the ales!’ De Koffiepot in Hoogeveen rekent 2,50 euro voor een speciaalbiertje en heeft de sluitingstijd woensdag gewijzigd: van 18 uur naar 22 uur.

Alle cafés benadrukken dat ze zich ook op deze laatste avond aan de geldende maatregelen houden: maximaal dertig mensen binnen, anderhalve meter afstand. En, treurig: om tien uur dicht.

Verder lezen

Wéér die horeca dicht – maar waarom?
Nog geen 5 procent van alle herleidbare besmettingen vindt plaats in de horeca. Toch doet het kabinet de cafés en restaurants tijdelijk dicht, om het virus te keren. Waarom eigenlijk?

Terug naar af: Nederland gaat opnieuw (gedeeltelijk) in lockdown
De cafés en restaurants moeten opnieuw dicht en het mondkapje wordt verplicht in publieke binnenruimtes. Dat maakte premier Rutte bekend tijdens de persconferentie van het kabinet over het coronavirus.

De belangrijkste vragen over de nieuwe maatregelen
Het kabinet kondigde dinsdag ‘stevige’ maatregelen aan voor de komende vier weken. Wat mag nog wel, en wat niet meer? Een paar prangende vragen op een rij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden