Trends in trouwen en rouwen

Abonnees van Elsevier die van plan zijn op TON te stemmen, zullen dat na lezing van Wie is nog bang voor Rita?...

Gijs Zandbergen

De Groene Amsterdammer heeft ook een trend ontdekt: het rouwexhibitionisme. Aan de woordkeus herken je al dat de auteur weinig waardering heeft voor de particuliere gerouwbetuigingen langs de openbare weg. ‘Een bermmonument is (...) een opgeheven vuist. Ons recht op geluk is ons ontnomen!’ Extra vervelend is dat ze van gemeentewege vaak niet geplaatst mogen worden op de plek waar het slachtoffer zich te pletter heeft gereden (paal, viaduct). Dan moet er worden uitgeweken en heb je opeens twéé plekken des onheils. Laten we de begraafplaats in ere herstellen, al was het maar omdat je daar naartoe kunt gaan wanneer je zelf wilt.

Over de dood bevat ook Vrij Nederland een opmerkelijke passage. Armando, toch al nooit een vrolijke Frans geweest, vindt dat het tijd wordt dat hij doodgaat. En dan? Armando: ‘Dan komen er wat stukken in de krant (...) Maar de meesten zullen zeggen: Armando? Wie is dat eigenlijk?’

De passage staat in een stuk, waarvoor de interviewer zich goed heeft moeten voorbereiden, want de 79-jarige kunstenaar is onverschillig, emotieloos, en zegt uit zichzelf vrij weinig. Daar heeft verderop Chris Nietvelt geen hinder van. De actrice is iemand van het grote gebaar. Als ze aan het woord komt, neemt ze ook de tijd ervoor. Alle informanten zijn vol lof over haar. Logisch, want ze heeft de Theo d’Or gewonnen. Overigens is Nietvelt bij het grote publiek onbekend, omdat ze nooit op televisie of de film is te zien. Ze zou dat wel willen, maar ze wordt ‘nooooooit gebeld’.

Dat kan Jeroen Pauw niet zeggen. Hij wordt zelfs gebeld als hij er geen zin in heeft, ook niet als HP/De Tijd een portret van hem maakt. Wat anderen over hem te vertellen hebben, moeten ze zelf weten, als hij er maar niet op hoeft te reageren. Zo laconiek is niet iedereen, en zeker niet Helma Neppérus, die sinds anderhalf jaar Tweede Kamerlid is namens de VVD. Ze noemt zichzelf groen-rechts, nuchter en eenvoudig en zeker geen ‘ersatz-Verdonk’ of parelketting. Volgens de interviewer zou zij een uitgelezen gast zijn voor Matthijs van Nieuwkerk of Paul de Leeuw. Goed idee. Dan kan ze meteen vragen hoeveel de heren verdienen, want daarover bestaan blijkens een ander artikel alleen maar schattingen.

Gijs Zandbergen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden