Trends bij uitgaan in A'dam: xtc, speed en lachgas

Het gebruik van lachgas wint snel aan populariteit in het Amsterdamse nachtleven. Ruim eenderde van het uitgaanspubliek gebruikt het middel met regelmaat. Verder is het hoofdstedelijk gebruik van xtc historisch hoog, zijn de pillen sterker dan ooit en is ook het speedgebruik de afgelopen vijf jaar flink toegenomen.

AMSTERDAM - Dit zijn de belangrijkste conclusies uit De Antenne 2013, een jaarlijks rapport van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in samenwerking met de Jellinek kliniek over trends in alcohol, tabak en drugs onder het Amsterdamse uitgaanspubliek.


Het onderzoek concentreert zich op 'clubbers' uit het reguliere clubcircuit en op 'ravers'; bezoekers van semi-illegale feesten in de periferie van de stad. Doordat regels in de Amsterdamse clubs als steeds strenger worden ervaren en het bovendien gemakkelijk is via sociale media spontane feesten te organiseren, is er de laatste jaren een groeiende trek naar dit soort raves. De groep bestaat inmiddels uit zo'n tienduizend man; het reguliere Amsterdamse clubcircuit trekt tot veertigduizend bezoekers per weekend. Het drugsgebruik onder ravers is consequent hoger dan onder clubbers.


Uit het onderzoek blijkt dat 43 procent van de clubbers en 69 procent van de ravers in de maand voorafgaand aan het onderzoek xtc had gebruikt. Dat is ruim tweemaal zoveel als vijf jaar geleden. De pillen worden bovendien steeds sterker, zegt Ton Nabben, drugsonderzoeker van de UvA. Ook het Amsterdamse speedgebruik is hoger dan ooit. In 2008 nam 6 procent van het uitgaanspubliek weleens speed, inmiddels is dat 23 procent.


Vijf jaar geleden gebruikte nog maar 3 procent van de clubbers en ravers lachgas, dat is nu vertienvoudigd. Lachgas veroorzaakt een korte, hevige high en wordt ingeademd via slagroomspuiten, ballonnen of cilinders.


Nabben noemt de resultaten opvallend, maar niet verbazend. Het Antenne-onderzoek wordt al sinds 1993 uitgevoerd en volgens hem is er bij elke uitgaansgeneratie wel een dergelijke piek waarneembaar. 'We zitten nu heel duidelijk in een periode van wildheid', zegt hij. Drugs als ghb en cocaïne lijken wel over hun populariteit heen, net als roken en blowen.


Voor Floor van Bakkum van Jellinek verslavingszorg zijn de cijfers een waarschuwing, maar geen reden tot paniek. 'De gebruikers zijn vooral hoogopgeleiden die zich slechts een paar jaar in het uitgaanscircuit ophouden. Hun drugsgebruik is dus tijdelijk. Het belangrijkste voor ons is dan ook om ze goed door die periode heen loodsen via bijvoorbeeld voorlichting op hogescholen en universiteiten.' Lachgas is volgens van Bakkum weinig verslavend, 'maar we weten nog niet wat de gevolgen zijn van veelvuldig gebruik'.


Problematischer vindt Van Bakkum het drankgebruik. 99 procent van de ondervraagden drinkt regelmatig, ongeacht geslacht, leeftijd, etniciteit of studie. Bijna een kwart van hen valt zelfs onder de noemer 'riskante drinker'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden