Trendhopper

AAF BRANDT CORSTIUS

Trendhopper is in gevaar. Nu is dat iets wat ik jaren geleden al had kunnen voorspellen. Elke keer dat ik er in een onbewaakt moment belandde, gedreven door een koopimpuls ('Ik heb een poef nodig') en een bijbehorend hersenspinsel ('Ik kan die misschien bij Trendhopper kopen') wist ik: ik was de enige klant in de winkel en dat zou vast de hele dag zo blijven. Ik raakte ook altijd hopeloos de weg kwijt tussen de whitewash buitenlantaarns met hartvormige uitsparingen en de kussenhoezen met koeienprint, en als ik dan eindelijk bij de kassa's was beland, was er maar een ding wat ik wilde: naar buiten, zonder poef.

Daarna zag ik Trendhopper alleen nog in woonprogramma's waar een pasgetrouwd stel ruzie maakt over de inrichting van hun huis, en het idee hebben opgevat om RTL4 alles te laten herinrichten, waarop grote trucks met het woord 'Trendhopper' voorreden om gifgroene skailederen hoekbanken en acaciahouten wandbuffetten uit te laden.

Iedereen kan wel bedenken wat de vloek is die Trendhopper heeft getroffen: het is blauw met geel en er staat 'Ikea' op. Ikea heeft betere meubels, en is zelfs, ik moet het woord toch even gebruiken, trendyer. En het kost allemaal 5 euro, of daaromtrent.

Maar afgezien van Ikea heeft Trendhopper nog een dieper liggend probleem en dat is: complete wansmaak. Ik heb de meubelcollectie nog eens bestudeerd, en de voornaamste kwestie is dat bijna alles de vorm heeft van iets anders. Een kinderhoogslaper is vormgegeven als een kasteel. Een kapstok is een grote bieropener. Een cd-kastje is een jarenvijftig-ijskastje. Een kruk is een bergje haardvuurhout met een zitting erop.

En als iets niet in de vorm is van iets anders, staat er gewoon een irritant woord op. Zo zou ik niet in slaap kunnen vallen, en al helemaal niet tot andere zaken kunnen komen, onder een dekbedovertrek waarop 'Stoer!' staat. En alles waar 'Blond', 'Bla Bla' of 'Ik hou van Holland' op staat - en dat is veel - daar heb ik ook schoon genoeg van.

Terwijl de Trendhopper nu een 'nieuwe look en feel' krijgt, komt er in het Amsterdamse filiaal tijdelijk een Leen Bakker. De Leen Bakker is ook een lelijke winkel: alles is er namelijk van triplex. Maar een kast is wel een kast (van triplex) en een halfrond hoekbureau is wel een halfrond hoekbureau (van triplex). Er staan geen woorden op, geen uitroeptekens, en niets is eigenlijk een kasteel of een Amerikaanse ijskast.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden