Trekvogels

Viroloog Osterhaus denkt dat vogelpest op dit moment via trekvogels naar West-Europa kan worden gebracht (Voorpagina, 14 oktober). Mensen en transporten vormen mijns inziens een groter gevaar....

De uitbraak van vogelpest (kwaadaardige vogelgriep) inNederland in 2003 is ontstaan uit (goedaardige) vogelgriep diemet kalkoenen uit Italië is geïmporteerd. Trekvogels hadden metdeze uitbraak niets van doen.

De verspreiding binnen Nederland en naar België en Duitslandheeft via mensen (overtredingen vervoersverbod, ruimploegen)plaatsgevonden. In Azië bestond er ook geen relatie tussenvogel-pestuitbraken en trekroutes of trekperiodes. De vogelpestin Kazachstan is door mensen via de Transsiberische spoorlijn ende autoweg daar naartoe gebracht.

Roemenië en Turkije suggereren dat we nu in een volgende fasezijn beland: vogelpest wordt niet meer alleen door mensen enspullen overgebracht. Maar dit betekent nog niet dat Nederlandsetrekvogels nu al een gevaar vormen. Eerst moet de vogelpest dezewinter in Afrika onder trekvogels worden aangetroffen. Vervolgensmoeten daar vogels worden besmet die in het voorjaar weer naarNederland trekken. Het is de vraag of dat ook werkelijk zalgebeuren. Tot dan vormen mensen en transporten een groter gevaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden