Trekpop

Tv-recensie Jean-Pierre Geelen

Jean-Pierre Geelen

Hoe homoseksueel is Hilversum?

Je mag het misschien niet zeggen – voor je het weet ben je een verdacht sujet – maar als de tv-wereld een afspiegeling zou moeten zijn van de samenleving, zijn de juiste verhoudingen ver zoek.


Afgelopen zaterdagavond werden de Nederlandse amusementsprogramma’s en wat daar tegenaan leunt aan infotainment, gedomineerd door homoseksuele presentatoren.

De meesten (met uitzondering van Jeroen ‘Blauw bloed’ Snel, maar die werkt dan ook bij de EO) laten geen kans onbenut hun geaardheid te benadrukken en uit te venten.


Is dat erg? Niet per se. Maar het tekent wel de zeden en gewoonten op het scherm, waar je maar net van moet houden. Het exuberante, de dijenkletser, de vette knipoog: het hoort al decennialang in de poppenkast van Albert Mol, Wim Sonneveld, Jos Brink en hun opvolgers.


Erfenis
Misschien is dat typische homo-amusement een genetisch ingesleten erfenis van lange onderdrukking waarin het ‘zó zijn’ verzwegen moest blijven. Hoe dan ook: televisie is hét publieke platform voor de extraverte nicht.

Typisch Nederlands is dat niet. ‘Zonder homoseksuelen blijft er niets van Hollywood over’, zei Elisabeth Taylor eens.
Van Hilversum dus ook niet.


De Leeuw

Zaterdagavond, dat is op Nederland 1 Paul de Leeuw, en op Nederland 3: Paul de Leeuw in Ranking the stars – een festijn vol vette poep- en piesgrappen. Onder de deelnemers Joop Braakhekke en Hans van der Togt.

De Leeuw: ‘Ik hoor een storing in het geluid. Joop, misschien moet je je geluid ergens anders inbrengen. Ik weet niet waar je op zit?’
Gegier bij Bonnie St. Claire en Viola Holt. Camp en een tikje tipsy – ingrediënten waarop nichten-tv gedijt.
De Leeuw: ‘Beatrix wordt heel geil van mij.’ Gillen.


Verlinde

Op RTL 4 begon Lotto’s onvergetelijke zaterdag, een spelprogramma dat de leegte na Ik hou van Holland moet opvullen. Presentatie: Carlo Boszhard. Te gast: Albert Verlinde.


De laatste was extravagant vermomd, deelnemers moesten raden wie hij was. Na afloop trok Verlinde de latex van zijn gezicht, en duwde die in de hand van Boshard: ‘Hier, heb jij voortaan het rubbertje van Albert Verlinde – is dat niet prachtig?’


Joling

Op SBS 6 Move like Michael Jackson. Presentatie: Gerard Joling. Daarna: Shownieuws met Gerard Joling, gevolgd door Jolinginnedag – de vedette (‘Hé, ouwe trekpop!’) was jarig en zit 25 jaar in ‘het vak’, vandaar. Het decor: veren, roze ballonnen en roze snoeptaart.

Hoe hij het vond, vroeg gastheer Hans Kraay jr. ‘Ach, ik laat het allemaal maar over me heen komen. Kwám het maar over me heen.’


Vat u hem?


Tante Es
De enige herkenbare hetero zat in Raymann is laat. Jörgen Raymanns bekendste onderdeel: met een jurk aan ‘Tante Es’ spelen.

Tegen Frits Sissing: ‘Heb jij een vliegbrevet? Dan laat ik je na de uitzending kennismaken met mijn zwarte doos.’


Het is allemaal de schuld van Snip & Snap.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden