'Treitergezin' Dimitrov de wijk uit gezet

Amsterdam is klaar met terreur en getreiter. Op last van burgemeester Van der Laan kan de Roma-familie Dimitrov uit Noord vertrekken.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JAAP STAM

AMSTERDAM - 'Dit is racisme. Ze hebben mijn kinderen afgepakt, mijn dieren, mijn uitkering en nu ook mijn huis. Ik word behandeld als een hond. Ze zijn erger dan Hitler.'

Genisov staat woensdagochtend op de stoep de pers te woord terwijl het huis van hem en zijn familie in Amsterdam-Noord wordt ontruimd op last van burgemeester Eberhard van der Laan.

De oudste zoon van de familie Dimitrov, strak gekapt, zwart gekleed, zonnebril, goed gebekt, lijkt zo uit de Soprano's te zijn weggelopen. 'Ze' tegen wie hij met luide stem tekeergaat, zijn de 'misdadigers' van William Schrikker, een instelling voor jeugdbescherming, jeugdreclassering en pleegzorg, en burgemeester Van der Laan.

De negen kinderen tellende Romafamilie is de eerste die volgens het nieuwe beleid van Amsterdam wordt aangepakt. Niet de getreiterde buren moeten verhuizen, de treiteraars moeten voortaan hun biezen pakken. Enkele kinderen en kleinkinderen zijn al uit huis geplaatst.

De 'treiteraanpak' is ontwikkeld nadat Van der Laan lucht had gekregen van een gezin dat jarenlang was geterroriseerd omdat de vader aangifte had gedaan tegen een buurjongen en, murw gebeukt, was verhuisd.

Een overbuurman parkeert zijn scootmobiel in het front van de woning om de familie Dimitrov een hart onder de riem te steken. 'Fijne mensen, nooit last van gehad. Ze kwamen bij me over de vloer. Waar is die Van der Laan mee bezig?'

Moeder hangt uit het raam op eenhoog en zegt: 'Ze hebben nog nooit last van ons gehad, maar nu kunnen ze het krijgen.'

Tientallen hulpverleners hebben zich sinds 1999 beziggehouden met het gezin. Buurtregisseurs, gezinscoaches, therapeuten, ambulante begeleiders, de coördinator risicogezinnen, de leerplichtambtenaar - een heel leger heeft zich met hen bemoeid. Vijftien doelen zijn de afgelopen veertien jaar gesteld, niet een is er gehaald.

Vuistdikke dossiers reppen van intimidatie, geluidsoverlast, gas en elektriciteit aftappen bij de buren, bedreiging, diefstal en andere criminele zaken. Buurtbewoners durven geen aangifte te doen uit angst voor represailles.

Nadat Van der Laan had besloten het gezin uit te zetten, heeft hij camera's laten plaatsen om de buurt te beschermen tegen wraakneming door de familie. Het zou zeker twee maanden duren eer er toestemming zou zijn van de rechter.

'Omwonenden durven niet op vakantie te gaan wegens de problemen die ze verwachten. We hebben hier te maken met een extreem geval', zei Van der Laan eerder daarover.

Genisov is inmiddels gekalmeerd en heeft de toon van een dominee aangeslagen. 'Het gaat om respect en liefde. Het recht zal zegevieren.' De bedreigde buurtgenoten op wie Van der Laan zich beroept, noemt hij geesten. Hij heeft ze nooit gezien.

Hondenbegeleiders van de hondenbrigade komen controleren of de hond van Genisov - Mia, een 'Staffordachtige' - mee mag naar de nieuwe woning. 'Voor de veiligheid van hulpverleners, die ook de containerwoning zullen bezoeken.' Mia mag mee.

Na vier uur is de woning leeg. 45 kuub is in de verhuiswagen gestouwd - er kan geen doos meer bij. Een keukentrapje blijft op de stoep liggen.

Zoals een kapitein als laatste zijn zinkend schip verlaat, stapt moeder ten slotte naar buiten. 'Wat gebeurt er met mijn trapje?', vraagt ze. 'Dat kan mee in de bus, lieverd', zegt de wijkagent vriendelijk.

Even later zit ze naast haar trapje op de achterbank van het politiebusje, tegenover een van haar jongste zonen. Mopperend verdwijnt ze naar de containerwoning - type pover studentenflatje - enkele kilometers verderop. Op een braakliggend terrein, omheind en met cameratoezicht.

'Ik hoop dat ze daar een goede start hebben', zegt de wijkagent als hij de auto nastaart.

Genisov en de schoonzoon staan vrijdagmiddag voor de politierechter op verdenking van bedreiging van de gezinsvoogd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden