Treinverkeer Kanaaltunnel woensdag hervat na ongeregeldheden

Het treinverkeer met de Eurostar, de trein die het Verenigd Koninklijk met het vasteland van Europa verbindt, is dinsdag stilgelegd. Stakers blokkeerden de sporen en stichtten brandjes bij de ingang van de Kanaaltunnel, waardoor de dienstregeling onmogelijk werd gemaakt. Woensdag zou de trein weer volgens normaal schema kunnen rijden.

De stakers verbranden autobanden en blokkeren zo de toegang tot de kanaaltunnel Beeld afp

In Calais en Dover heerst een verkeerschaos door een staking van personeel van veerboten. De vele migranten die zich in Calais hebben verzameld in de hoop Engeland te kunnen bereiken, maken van de chaos gebruik door nieuwe pogingen te doen om vrachtauto's op weg naar Engeland binnen te komen.

Vluchtelingen in Calais

Vanuit de havenstad Calais proberen duizenden vluchtelingen de oversteek te maken naar de Britse eilanden. Wie dat zwemmend probeert, komt meestal niet ver. Onlangs werd bekend dat een op Texel aangespoelde man een Syrische vluchteling was. Veruit de meesten proberen het door in of op vrachtwagens, treinen en ferry's te klimmen. De route over het Kanaal wordt zo een nachtmerrie voor veel truckers, blijkt uit deze reportage (+). Ook in Hoek van Holland worden regelmatig vluchtelingen gevonden, maar volgens staatssecretaris Dijkhof (Veiligheid en Justitie) zijn de twee plekken niet vergelijkbaar.

Staking om verkoop voorponden

De chaos is veroorzaakt door een staking van de vakbond 'Syndicat Maritime Nord'. De ongeveer 400 stakende werknemers zijn het oneens met plannen van de Eurotunnel om twee van de drie MyFerryLink-veerponden te verkopen aan het Deense DFDS. Door dit besluit verliezen medewerkers mogelijk hun baan. De passagiersdienst van MyFerry ligt vandaag helemaal stil.

De andere scheepvaart is vanmorgen ook tot stilstand gekomen volgens de havenleiding. De Eurotunnel is voor korte tijd geblokkeerd, waardoor het verkeer is verstoord. Hierdoor rijden er minder vracht- en passagierstreinen tussen Calais en het Britse Folkestone.


Filevorming

De staking zorgt voor grote filevorming op de route naar Calais. Dit biedt de duizenden migranten die zich rond de havenstad ophouden nog meer gelegenheid zich te verstoppen in vrachtwagens. Voor Frankrijk is de situatie een groot probleem, waar het huidige asielsysteem niet op is berekend (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden