Reportagecoronareisstress

Treinreizigers van en naar Antwerpen voelen zich overvallen door code rood

Pieter Depooserie

 Beeld Eva Faché
Pieter DepooserieBeeld Eva Faché

België voerde vrijdag vanaf 16 uur een quarantaineplicht in voor reizigers uit Zuid-Holland en Noord-Holland. De Volkskrant peilde de reacties in de trein. En trof onwetende én plichtsgetrouwe reizigers.

Nick de Jager

De trein van tien uur

‘Wat verandert er precies?’ Pieter Debooserie (37) weet om tien uur ’s ochtends nog niet precies welke maatregelen hem als Belg na een bezoek aan Nederland te wachten staan. Maar voor de Vlaming maakt dat ook niet uit, weet hij. Het werkbezoek aan Rotterdam duurde een luttel dagje en dan is quarantaine volgens het Belgische regelboek niet nodig. En zelfs als dat wel het geval was, wie kijkt hem erop aan?

Noord-Holland en Zuid-Holland zijn de vrijdag begonnen als ‘oranje’ in Belgische ogen. Maar vanaf 16 uur zijn ze rood. Dat wil zeggen: wie langer dan 48 uur in die Nederlandse provincies is geweest en België binnenkomt, moet in quarantaine.

Vervelend, maar niet voor degenen die tijdig de grens passeren. Leidt dat tot een exodus van in de Randstad wonende Belgen naar hun land van herkomst? Niet bepaald, of in elk geval niet in de ochtend-Thalys. Die trein wordt vooral bevolkt door buitenlanders die om verscheidene redenen vertier in België of Parijs zoeken.

Zoals Clara Piazza (23), die net haar eerste week aan de Universiteit van Utrecht achter de rug heeft en nu haar vriendje in Brussel gaat opzoeken. De bestaande en aankomende reisrestricties tussen beide landen kent ze niet. En ook de Taiwanese reismaatjes Lee Weiyu (29) en Chern-An Lin (32) zijn niet bekend met de plannen. Maar bij aankomst in Gent, waar ze respectievelijk computer science en filosofie gaan studeren, moeten ze sowieso in quarantaine. Ze komen immers net uit een land buiten de Europese Unie.

Clara Piazza Beeld Eva Faché
Clara PiazzaBeeld Eva Faché

De trein van vier uur

Landschapsarchitect Jo Ampe (64) babbelt wat met Alexandre Nicolai (24), een Franse student die stage heeft gelopen bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. De Vlaming weet het: hij stapt tegen alle reisadviezen in op de eerste Thalys-trein van Rotterdam naar Antwerpen. Hij had nog onderzocht of zijn afspraak in Den Haag verzet kon worden. Maar nee.

Dus staat hij op Rotterdam Centraal, met een ‘verklaring van de Belgische overheid’, want als Antwerpenaar zou hij eigenlijk ook geen voet op Nederlandse bodem mogen zetten. ‘Maar als je aantoont dat het een officieel bezoek is, kan je toestemming krijgen.’ Ook over de terugkeer maakt hij zich niet zoveel zorgen, al voelen Alexandre en hij ongemak bij het gebrek aan mondkapjes in het Nederlandse straatbeeld. Maar het bezoek aan Rotterdam bleef beperkt tot drie uur. Zo wist hij te ontsnappen aan quarantaine.

Is er dan niemand op wie de nieuwe Belgische regelgeving vandaag grip krijgt? Toch wel. De 19-jarige Ellodie (‘liever geen achternaam in de krant’) studeert law & society aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, en gaat haar ouders opzoeken in Antwerpen.

Lee Weiyu(Links) Chern-An Lin(Rechts) Beeld Eva Faché
Lee Weiyu(Links) Chern-An Lin(Rechts)Beeld Eva Faché

‘Ik ga mij eraan houden. Ik blijf de komende weken in Antwerpen’, zegt Ellodie. ‘Voor mij is het vanzelfsprekend om de regels te volgen. Het aantal besmettingen gaat hard omhoog in Nederland, dus ik vind het goed dat de quarantaineplicht wordt ingevoerd. Natuurlijk ben ik bang om mijn ouders te besmetten, maar ik houd mij aan de regels. Ik zal afstand houden’, klinkt het bijna profetisch.

Ze moet een overstap halen en verdwijnt in de menigte. De roltrappen naar de stationshal stromen vol. Van een plek voor een coronatest is niets te bekennen, van een aansporing tot zelfisolatie evenmin. België beschermen tegen corona uit het het verdoemde Nederland is alleen kansrijk als iedereen zo eerlijk en verantwoordelijk is als Ellodie zegt dat ze is.

Reizen naar de buurlanden: deze coronamaatregelen zijn van kracht

Nederland-Duitsland

Wie vanuit Noord-Holland of Zuid-Holland de grens met Duitsland oversteekt, moet bij binnenkomst een negatieve covid-19-test laten zien die niet ouder is dan 48 uur. Het is de vraag hoe dit er in de praktijk aan toe gaat: staan er grenswachten die al het reisverkeer controleren? En: hoe valt te achterhalen uit welke provincie reizigers afkomstig zijn? Voor alle andere Nederlandse provincies gelden de maatregelen namelijk niet.

‘Het is aan de Duitsers hoe ze dit gaan inrichten, het is hún beleid’, zegt een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘Wij hebben hierover ook nog een aantal praktische vragen.’ Wel is duidelijk dat reizigers afkomstig uit Noord- of Zuid-Holland na aankomst in Duitsland alsnog een test moeten doen. Ook moeten ze veertien dagen in quarantaine. Bij een negatieve testuitslag vervalt de maatregel.

Nederland-België

Reizigers die vanaf vrijdag 16 uur vanuit Noord- of Zuid-Holland naar België afreizen, moeten verplicht een test afnemen en twee weken in quarantaine. Niet-essentiële reizen vanuit België naar de twee Nederlandse provincies zijn verboden. Voor de provincies Noord-Brabant, Flevoland, Utrecht, Limburg, Gelderland en Groningen geldt in België code oranje. Reizigers die vanuit een van deze provincies naar België afreizen, krijgen het advies om zich te laten testen en in quarantaine te gaan, maar dat is niet verplicht.

Voor het reisverkeer vanuit België naar Nederland gelden al langer beperkingen: de Nederlandse overheid hanteert voor het Hoofdstedelijke Gewest Brussel en de stad Antwerpen de kleurcode oranje. Wie uit dit gebied terugkeert naar Nederland, moet tien dagen in thuisquarantaine. Dit geldt niet voor reizigers die door de steden zijn gereden zonder te stoppen.

Nederland-Frankrijk

Reizigers uit Europese landen kunnen zonder beperkingen naar Frankrijk reizen. Het is dus niet langer nodig om een verklaring (attestation de déplacement international dérogatoire) op zak te hebben. Ook zijn reizigers bij aankomst in Frankrijk niet verplicht om in quarantaine te gaan.

Een ander verhaal is het voor reizigers die vanuit ‘oranje’ gebied in Frankrijk terugkeren naar Nederland: daarvoor geldt het advies om tien dagen in quarantaine te gaan. Op dit moment zijn meer dan dertig departementen in Frankrijk oranje gekleurd. De Nederlandse overheid stelt dat een vakantie naar Frankrijk gewoon mogelijk is, maar roept op ‘waakzaam’ te zijn voor het virus. ‘Bij een nieuwe uitbraak kan de situatie lokaal plotseling veranderen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden