Treinlessen moeten oudere reizigers naar het spoor lokken

Ouderen zouden te weinig bekend zijn met het spoor...

Van onze verslaggeefster Kim van Keken

AMSTERDAM Met een verleidingsoffensief wil verkeersminister Camiel Eurlings 15 duizend senioren op de rails krijgen. ‘Krasse knarren zijn te onbekend met trein’, zei hij woensdag tijdens een presentatie van zijn ‘vernieuwde’ Actieplan Spoor.

Twee jaar terug reserveerde de minister 200 miljoen euro om autominnend Nederland in de trein krijgen. Er zijn sindsdien meer treinen gaan rijden, maar er is ook geïnvesteerd in parkeerplaatsen voor de auto en fiets bij het station, warmtezuilen op het perron en informatievoorzieningen.

Hoewel al zijn plannen zijn gerealiseerd, houdt Eurlings 62,6 miljoen euro over. ‘Dat geld gaat niet naar de heroverwegingen’, verzekerde hij. Vlak voor de grote bezuinigingsoperatie van het kabinet heeft hij het weggezet om het spoor ‘nóg aantrekkelijker’ te maken.

Daarbij denkt hij aan uitgebreidere informatie op tientallen stations en ‘lokkertjes’ (speciale kortingskaartjes). En de duizenden gepensioneerden moeten dus via trainingen bekend worden met het spoor.

Het kabinet had zich als doel gesteld dat het aantal reizigers op het spoor jaarlijks met 5 procent zou groeien. Maar die groei bedroeg in de eerste helft van vorig jaar slechts 2,1 procent, mede door de crisis. Toch is Eurlings niet pessimistisch. ‘Terwijl het gebruik van de auto is gedaald, is het aantal treinreizigers toch gestegen.’

Bert Meerstadt, president-directeur van de NS, meldde dat de reiziger vooral goede informatie wil. ‘Zeker als er iets misgaat, dat hebben wij deze winter nog ondervonden.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden