Trein vertrekt te vroeg

Als gebruiker van een NS-jaarkaart ben ik in de afgelopen jaren aan reisperikelen gewend geraakt. Treinen rijden zelden op tijd (onlangs een vertraging van 2,5 uur door een storing in Arnhem)....

Maar een recente ervaring is uniek.De trein Zwolle-Enschede was waarachtig op tijd. Sterker nog, deze trein vertrekt volgens het boekje om 16.57 uur uit Raalte. Ik verbaasde mij erover dat ik de trein al hoorde aankomen toen ik mijn fiets nog moest wegzetten. Dit snel even geregeld en met een sprintje het perron op. Pech gehad, de deuren gingen dicht en de trein reed weg. Op dat moment keek ik op de perronklok en zag die op 16.56 uur springen. Ik was misschien laat, maar nog wel op tijd. De conducteur vond het blijkbaar niet nodig op de klok te kijken. Hij zal in de veronderstelling geleefd hebben dat treinen alleen met vertraging kunnen rijden.

BORNER. J. Elslo

Machinist

Vrijdag 28 november reis ik met de Intercity van Amsterdam naar Breda met een geplande reistijd van anderhalf uur. De laatste trein met verbinding te Den Bosch gaat om 23.00 uur. Zekerheidshalve (ik reis dagelijks met de NS) neem ik die van 22.30. Keurig op tijd vertrekken we richting Utrecht waar we zoals gepland om 23.01 aankomen. Daar zit de diensttijd van de machinist er kennelijk op, zodat deze de trein verlaat en vertrekt, zonder op aflossing te wachten. Die komt dan ook niet. Na ongeveer vijftien minuten is een vervanger gevonden en vervolgen we onze rit naar Den Bosch. Attent roep men kort voor aankomst om dat de aansluiting richting Roosendaal klaar zal staan. Met twintig minuten vertraging komen we om 23.50 aan in Den Bosch: geen aansluiting te bekennen. De conducteur: 'Nee die zal dan wel weg zijn, maar: over dik tien minuten gaat gewoon de volgende.'

Inderdaad: om 00.10 komt de sneltrein richting Breda. Als we al ingestapt zijn, wordt omgeroepen dat dit de laatste aansluiting is en dat we zullen wachten op de vertraagde stoptrein en intercity uit Amsterdam. Om 00.40 (!) vertrekken we richting Breda waar we om 13.15 aankomen: een reis van Amsterdam naar Breda in bijna drie uur zonder excuus.

BREDA Marcel Mathijssen

Spits

Nu begrijp ik waarom de NS de treinkaartjes in de spits willen verhogen. We mogen vier van de tien ritten gratis langer van onze reis genieten.

GRONINGEN Judith Simon

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden