Trein met lichamen aangekomen in Charkov - wat volgt nu?

De trein met de lichamen van de slachtoffers van de vliegramp in het oosten van Oekraïne is zojuist aangekomen in de stad Charkov. Het terug naar Nederland brengen van de stoffelijke resten en het identificeren van de slachtoffers is een complexe taak. Het Landelijk Team Forensische Opsporing voert die uit.

De trein arriveert in Charkov.Beeld reuters

Volkskrantcorrespondent Jan Hunin is momenteel in het Kharkiv Palace Hotel in Charkov, waar het tijdelijke coördinatiecentrum voor de Nederlandse forensische experts gevestigd is.

De koeltrein met de lichamen van de slachtoffers arriveert op een terrein nabij Charkov. 'Het station daar is hermetisch afgesloten en de pers heeft er geen toegang', aldus Hunin. 'Het treinstation ligt zo'n tien kilometer van de stad af.'

In Charkov zelf is daardoor weinig te merken van de aankomende komst van de trein. 'Voor de inwoners hier is het een ver-van-mijn-bed-show, het leven gaat gewoon door.'

Naar Nederland gevlogen

Vanuit Charkov zullen de stoffelijke resten van de bijna driehonderd inzittenden van de gecrashte Boeing naar Nederland worden overgevlogen. 'Het is de bedoeling dat dat onmiddellijk gebeurt, maar hoe snel het daadwerkelijk gaat is nog even afwachten', zegt Hunin.

Een Oekraïense politieagent houdt toezicht op de koeltrein in Charkov.Beeld reuters

Op de luchthaven van Charkov staat een vliegtuig van de Nederlandse luchtmacht klaar, waarmee de slachtoffers na technische en consulaire handelingen naar Nederland worden gevlogen voor identificatie. De lichamen worden naar de luchthaven van Eindhoven gevlogen. Vanuit daar worden de stoffelijke overschotten naar de Oudheusden Kazerne in Hilversum gebracht, daar worden ze geïdentificeerd.

De trein met koelwagons stond tot gisteren op het station in het Oost-Oekraïense Torez en bereikte vannacht de stad Donetsk. Vanuit daar is het - sneller dan verwacht - doorgereden naar Charkov. Nederlandse specialisten van het Landelijke Team Forensische Opsporing (LTFO) hebben daar gisteren een hal ingericht van waaruit de repatriëring van de slachtoffers zal plaatsvinden.

De hal ligt 'ergens tussen het treinstation en het vliegveld van de stad', liet Jan Tuinder, het tijdelijk hoofd van de Centrale Coördinatie Oekraïne, weten. Op die manier moet worden voorkomen dat er onnodig veel tijd en moeite gaat zitten in het transport van de lichamen. 'De samenwerking met de lokale autoriteiten is zonder meer goed. In het rebellengebied ligt dat wat complexer, maar we moeten dan ook niet vergeten dat het daar oorlog is', aldus Tuinder.

Vandaag zal in Nederland ook een Australisch militair transportvliegtuig aankomen om te helpen bij de transport van de lichamen, liet premier Tony Abbott vanochtend weten.

Vingerafdrukken, gebitsstatus, DNA
In Nederland zal de identificatie wordt uitgevoerd op basis van door Interpol vastgestelde regels. Hierbij wordt gekeken naar vingerafdrukken, gebitsstatus of DNA of een combinatie van deze drie methoden.

De informatie die hierdoor beschikbaar is gekomen, wordt vervolgens vergeleken met gegevens en materiaal van het slachtoffer voor het overlijden. Dat hebben familierechercheurs inmiddels verzameld bij hun bezoeken aan de nabestaanden. Als de informatie van de twee afzonderlijke trajecten met elkaar overeenkomen, legt de leider van het LTFO de 'match' ter goedkeuring voor aan de autoriteiten. Die moeten de identificatie formeel vaststellen.

Hierna kunnen de lichamen worden vrijgegeven en overgedragen aan de nabestaanden. Of strafrechtelijk onderzoek naar de mogelijke veroorzakers van de crash nog vertraging kan opleveren voor het vrijgeven van de lichamen, kon een woordvoerder van de politie niet zeggen.

Nederlandse forensische experts vandaag op de luchthaven van Charkov.Beeld epa
Beeld de Volkskrant
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden