Trefzeker improviseren

Aynur zette een sterke set neer waarmee ze haar ontwikkeling bewees

DOOR TON MAAS

Een van de onderdelen van het jazzweekend van het Turkey Now! festival was een dubbelconcert door het kwartet Arifa en de Koerdisch-Turkse zangeres Aynur Dogan met haar groep, waarbij Aynur tijdens de eerste set optrad als gastvocalist van Arifa.

Tegelijk stelde dit in Nederland gevestigde wereldjazzkwartet zijn nieuwe bezetting voor, want pianist Franz von Chossy heeft de plaats ingenomen van Osama Abdulrasol en zijn qanun (citer).

Die verandering biedt beslist perspectieven voor Arifa, want het klankbeeld van de groep is nu minder specifiek Midden-Oosters getint. Met de nieuwe bezetting van ûd, percussie, (bas)klarinet en piano kunnen invloeden uit de Turkse en de Arabische muziek subtieler worden verwerkt dan voorheen.

Met zijn spaarzame, ogenschijnlijk tastende en toch trefzekere stijl van improviseren is Von Chossy een aanwinst voor Arifa, al rollen er af en toe toch net iets te veel noten onder zijn vingers vandaan.

Dan is het groepsgeluid opeens minder transparant dan vroeger met de ijl twinkelende qanun. Bovendien wringt de gelijkzwevende stemming van de concertvleugel soms met die van de maqams (Arabische toonladders) waarin ûdspeler Mehmet Polat soleert.

Ook Aynur zette met haar vaste begeleidingsgroep een sterke set neer, die duidelijk maakte hoezeer ze zich qua muzikale oriëntatie in de breedte heeft ontwikkeld. Ze is allang niet meer het meisje dat als eerste Koerdische artiest ooit in de eigen taal optrad voor de Turkse staatstelevisie, maar een bevlogen wereldburger die in alle vrijheid haar inspiratiebronnen kiest, of die nu in Turkije, in Centraal-Azië of in Noord-Afrika liggen.

Het enige zwakke punt aan de avond was eigenlijk dat de ontmoeting voor beide partijen nauwelijks meerwaarde opleverde. De vocale bijdrage van Aynur aan de verder instrumentale set van Arifa was bescheiden, en bovendien maakte haar aanzienlijk zelfverzekerder optreden na de pauze met terugwerkende kracht duidelijk dat ze zich in de samenwerking toch niet echt op haar gemak had gevoeld.

28 april, LantarenVenster, Rotterdam.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden