Treft anorexia steeds jongere patiënten?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Deze week: Anorexia treft steeds jongere patiënten.

Ronald Veldhuizen
De expositie 'Teenage Body Struggles', georganiseerd door Het Rode Kruis in Genève, Zwitserland. Beeld epa
De expositie 'Teenage Body Struggles', georganiseerd door Het Rode Kruis in Genève, Zwitserland.Beeld epa

De ernstige eetstoornis anorexia nervosa komt bij steeds jongere kinderen voor, aldus de NOS afgelopen week. Meisjes van krap 10 jaar hongeren zichzelf al uit en vaker dan tevoren. Dat zou uit cijfers van behandelklinieken blijken. En de schuldige is ook al gevonden: de nadruk op gezond eten. AD, Telegraaf, LINDA nieuws en tal van opvoedblogs namen het nieuws over.

Maar klopt het? In het NOS-bericht staan geen cijfers en komt slechts een behandelaar aan het woord. De eetstoornisklinieken doen ongetwijfeld belangrijk werk, maar het is tegelijk ook wel voorstelbaar dat ze blij zijn met de persaandacht.

De redacteur die het bericht maakte, mailt een lijst met aantallen jeugdige anorexiapatiënten (jonger dan 14 jaar) van drie verschillende klinieken, waaruit blijkt dat er in 2015 inderdaad zo'n beetje twee keer zo veel jonge patiënten binnenkomen vergeleken met 2012. De NOS noemde deze cijfers niet, omdat de tekst dan niet bij de jongerenstijl van het Zapp-weekjournaal van Schooltv zou passen, luidt de uitleg. De klinieken zelf bevestigen de cijfers uit de e-mail. Dus ja, het lijkt te kloppen, al gaat het slechts om tientallen extra gevallen per jaar.

Ook de zogeheten Nivel-peiling, die al dertig jaar met dezelfde checklist onder meer anorexiagevallen vastlegt en met volledig andere cijfers werkt, constateert de trend: ook zij zien steeds meer jonge anorexiapatiënten.

Emma Wil Leven toont hoe vernietigend anorexia is (+)

Zonder opsmuk toont Emma Wil Leven wat voor vernietigende en gevaarlijke ziekte anorexia is. Lees hier de tv-recensie van Julien Althuisius.

Zijn die er dan ook echt of melden ouders het gewoon eerder? Geen van de anorexia-experts die we bellen, weet het zeker. Ze denken dat er een combinatie speelt: ouders gaan sneller naar de dokter én kinderen krijgen het eerder, bijvoorbeeld omdat de puberteit ook vervroegt.

Een definitieve verklaring is er dus niet. Of gezondheidsevangelisten steeds jongere kinderen richting voedselstaking duwen, valt kortom niet te zeggen.

null Beeld
Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden