Trauma 'door asielprocedure'

De uitgeprocedeerde asielzoeker Alasam S., die woensdag zijn 29-jarige vriendin en een 48-jarige agent zou hebben vermoord in Baflo, lijdt aan een posttraumatische stress stoornis (PTSS) en psychoses. Zijn psychiater en een arts van de IND zijn het daarover eens. Desondanks oordeelde de Raad van State onlangs dat S. na tien jaar definitief moest worden uitgezet. Dat bijkt uit de processtukken.

ALEX BURGHOORN en ANA VAN ES

AMSTERDAM - Behandeling in Benin mogelijk, al is de medische zorg niet als in westerse landen

- medisch rapport IND

Medische en psychosociale begeleiding om zich maatschappelijk te kunnen handhaven is nodig - psychiater van Alasam S.

- psychiater van Alasam S.

Het is onduidelijk of de laatste afwijzing de opmaat is geweest voor de dramatische gebeurtenissen in het Groningse dorp Baflo. Opvangorganisaties voor asielzoekers in Noord-Nederland vrezen van wel. 'Naar ik begreep, was S. een vrij rustige jongeman, maar is hij doorgedraaid als gevolg van de asielprocedure', zegt Jo Berends, voorzitter van opvangorganisatie Op 't Stee in Emmen.

De psychische klachten van S. speelden een belangrijke rol in zijn lange asielprocedure. S., die zei uit Benin te komen, kon in dat Afrikaanse land volgens zijn psychiater Wim Bloemers onvoldoende hulp krijgen. De IND stelde dat S. ook in Benin kon worden behandeld.

De vreemdelingenkamer van de rechtbank in Den Haag besloot een half jaar geleden dat S. kon worden uitgezet, 'hoezeer de rechtbank ook oog heeft voor de moeilijke situatie'.

Op 't Stee zal in een brief aan minister Leers vragen om betere opvang voor kwetsbare asielzoekers. De secretaris van Op 't Stee is de vader van de omgekomen motoragent.

Ten eerste Pagina 4-5

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden