Trappistenbier is nu eenmaal monnikenwerk

De Belgische trappistenbieren zijn populairder dan ooit, maar ze dreigen te verdwijnen door een gebrek aan monniken. Vooral de abdijen in Orval en Achel maken zich ernstig zorgen.

BRUSSEL - Wereldwijd zijn er tien trappistenbieren, waarvan zes in België en twee in Nederland. Om het etiket 'trappist' te mogen dragen, moeten de bieren binnen de muren van een cisterciënzerabdij gebrouwen worden, onder toezicht van de monniken. Maar met het uitblijven van nieuwe roepingen wordt dat steeds moeilijker.

In de abdij van Orval waren er twintig jaar geleden nog 35 monniken, nu zijn dat nog 12, van wie de meesten hoogbejaard. Het kleine groepje paters kan de vraag niet bijbenen: in de Belgische winkels en kroegen is het populaire Orval voortdurend uitverkocht.

'We zijn vragende partij voor nieuwe monniken', aldus broeder Bernard (66) in de Belgische media. 'Maar we kunnen toch moeilijk een headhunter inschakelen. Sommige mensen vragen ons waar ze de formulieren kunnen invullen om te solliciteren. Maar zo werkt het niet.'

In Achel, waar nog zes monniken wonen, is de nood nog hoger. De broeder-brouwer is recent vertrokken, en het gemeentebestuur van Achel maakt zich op om de brouwerij over te nemen. Het bier kan zo gered worden, maar verliest dan wel het label 'trappist', en daarmee een groot deel van zijn aantrekkingskracht.

Het etiket 'trappist' geldt als een kwaliteitskeurmerk, zeker sinds de bekroning van Westvleteren XII tot beste bier ter wereld. Sindsdien is de productie van trappistenbier vrijwel verviervoudigd, en proberen steeds meer abdijbieren als trappist erkend te worden. Zo kwamen er gisteren een Amerikaans en een Nederlands trappistenbier bij.

De Nederlandse trappisten maken zich overigens geen zorgen over hun voortbestaan. Abdij Maria Toevlucht, die haar bier Zundert sinds gisteren een trappist mag noemen, telt nog twintig monniken. Abdij Koningshoeven, die La Trappe brouwt, mocht zich de afgelopen jaren verheugen in vijf nieuwe roepingen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden