Traplopen kan natuurlijk ook

Product: Theedrank Enviga van Coca-Cola (prijs 1 euro), nog alleen te koop in VS...

Broer Scholtens

Wat doet het? Calorieën verbranden.

Klopt dat?Ja iets, net als traplopen.

Coca-Cola, van de zoete, calorierijke cola, gaat op de gezondheidstoer, tegen de oprukkende vetzucht. Twee jaar geleden werd een eerste product Ipsei gelanceerd, een frisdrank op basis van onder meer rooibosthee uit Zuid-Afrika.

Ipsei was een voorproefje op de introductie volgende week van Enviga, een frisdrank gebaseerd op groene thee. In een blikje, in de smaken puur thee, bessen en perzik. Koud geserveerd.

Kleinere merken hebben de theetrend al eerder ingezet. Snapple van Cadburry Schweppes verkoopt al een tijdje een vergelijkbare calorievreter.

Traplopen is goed, een blikje Enviga is net zo goed, stelt multinational Coca-Cola dat als eerste de wetenschap te hulp heeft geroepen. Bij beide activiteiten worden evenveel calorieën verbrand; drinken is gemakkelijker en aangenamer, is de boodschap.

New York en Philadelphia krijgen de primeur van de ingeblikte calorievreter. Vervolgens zal begin volgend jaar Enviga over de hele VS worden ‘uitgerold’. Europa volgt volgend jaar, meldden Amerikaanse media. Coca-Cola Nederland zegt dat officieel nog geen beslissing is genomen.

In Enviga van Coca-Cola zit een thee-extract uit India, met daarin veel anti-oxidanten als catechines. Veel meer dan in groene thee. Ook is cafeïne (een kop koffie per blikje) en calcium toegevoegd.

Iemand die drie blikjes Enviga per dag drinkt, verbrandt dagelijks 106 kcal meer dan iemand die een drankje neemt zonder werkzame stoffen, blijkt uit een kort Zwitsers onderzoekje van drie dagen. De merknaam Enviga associeert met die negatieve energiewaarde.

31 gezonde jonge personen (van 18 tot 35 jaar) met een normaal gewicht deden aan de studie van de universiteit van Lausanne mee. In opdracht van het onderzoekscentrum van Nestlé, eveneens in Lausanne. Coca-Cola brengt haar calorievreter (met een energiewaarde van vijf kilocalorieën) samen met Nestlé op de markt.

Enkele resultaten van de Zwitserse thee-studie zijn deze week bekend gemaakt op een bijeenkomst van de Amerikaanse diabetesvereniging NAASO in Boston.

Catechines uit thee, zeker in combinatie met cafeïne, jagen de stofwisseling op. De verbranding van voedsel gaat sneller. Afvallers hebben het dan gemakkelijker om op gewicht te blijven, blijkt onder meer uit onderzoek van de universiteit in Maastricht.

Maar wat zijn 106 kilocalorieën (kcal) vergeleken met de gebruikelijke dagelijkse inname van 1500 - 2000 kcal via de maaltijden. Dat kleine aantal stelt niets voor, zegt voedingsdeskundige Marion Nestle (what is in a name) van de universiteit van New York.

In een flesje frisdrank zitten al bijna 300 kcal, zegt ze. Een Big Mac is weg te werken met 28 blikjes. Amerikaanse voedingsdeskundigen bekritiseren daarom de associatie die Coca-Cola maakt met afvallen. Groene thee stimuleert de stofwisseling, maar in de lage concentratie van Coca-Cola is geen sprake van afvallen.

‘Gezond en niet teveel eten, gecombineerd met bewegen zijn de enige beproefde strategieën om af te vallen en om op gewicht te blijven’, stelt de Amerikaanse vereniging van voedingsdeskundigen, ADA.

Broer Scholtens

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden