Transparante markt

Ooit sanctioneerde het recht bij transacties op de markt het achterhouden van informatie. Zo maar zonder onderzoek afgaan op mededelingen van de wederpartij werd afgedaan als 'eigen onvoorzichtigheid'....

Met dat principe is in het recht na de oorlog in hoog tempo afgerekend. Er kwam juridische bescherming tegen eigen onvoorzichtigheid, naïveteit en onervarenheid. Contractpartners moeten rekening houden met de gerechtvaardigde belangen van hun wederpartij.

De markt is geen catch-as-catch-can, dient transparant te zijn. Daarom moet de verkoper van een huis de koper inlichten over hem bekende gebreken in de fundering, moet de producent rekening houden met een onvoorzichtige gebruiker en moet de autohandelaar de juiste kilometerstand van een gebruikte wagen netjes opgeven.

Juridische vuistregel werd dat de consument mag afgaan op de juistheid van informatie, en dat wie onjuiste of onvolledige informatie geeft, zich niet kan beroepen op het feit dat de dwalende geen onderzoek heeft gedaan.

Het recht is er niet alleen voor de waakzamen op de markt. Consumenten mogen daarom veronderstellen dat zij volledig en juist worden ingelicht omtrent de inhoud en de prijs van aanbiedingen, ook als het niet gaat om de eerste levensbehoeften.

Reisbureaus, zo blijkt uit klachten, hebben daar moeite mee. Zij brengen allerlei kosten in rekening die niet vooraf worden vermeld: servicekosten, reserveringskosten, voorkeurskosten, administratiekosten, bestelkosten.

Het kan nog gekker. Ook hotels zetten de consument door onjuiste of onvolledige informatie op het verkeerde been. Een consument boekte een oud en nieuw-arrangement bij een strandhotel. Bij het afrekenen ontdekt hij dat een toeslag van honderdzeventig gulden is berekend voor 'overige extra's', zonder dat dit bij de boeking duidelijk was gemaakt. Als hij vraagt waarom, is het antwoord van het Vlielandse strandhotel: ''voor het vuurwerk'' en ''een arrangement heeft niets te maken met korting''.

Dat hoteliers het verblijf van hun gasten veraangenamen is mooi, maar dan toch niet op kosten van niet geïnformeerde gasten.

Het veroorzaken van dwaling is slecht voor de markt waar waakzamen en minder waakzamen elkaar ontmoeten. Dat geldt in het recht, maar ook in de economie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden