Column

Transitie naar schone energie is geitenwollen sokken voorbij

Er is geen Hollandse miljardair lid van de Doorbraakcoalitie, John de Mol of zo.

President Obama en Bill Gates schudden elkaar de hand tijdens de openingsdag van de klimaatconferentie in Parijs.Beeld AP

Twintig landen en 27 miljardairs gaan samenwerken om de wereld te voorzien van nieuwe energiebronnen en de uitstoot van CO2 te verminderen. President Obama en de rijkste burger uit zijn land, Microsofts Bill Gates, presenteerden gisteren in Parijs Mission Innovation en The Breakthrough Energy Coalition.

De landen beloven de komende vijf jaar hun investeringen in het onderzoek naar schone energie te verdubbelen, de miljardairs leggen miljarden op tafel voor start-ups in de cleantech-sector. Behalve de rijkste man ter wereld (Gates, 80 miljard dollar) doet ook de rijkste man van Afrika mee (Dangote, 18 miljard) en de rijkste man van India (Ambani, 21 miljard). Ook het volgens Forbes machtigste echtpaar ter wereld is ingestapt, Zhang Xin en Pan Shiyi (China).

Onder de twintig landen van Mission Innovation zijn de vijf naties met het hoogste aantal inwoners, olieproducenten als Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Noorwegen en landen die voorop lopen in de transitie naar duurzame energiebronnen, zoals Denemarken, Chili en Zweden.

Helaas zit Nederland er niet bij. Misschien hebben ze ons per ongeluk over het hoofd gezien of is minister Kamp van EZ vergeten het aanmeldingsformulier op te sturen; hoe dan ook, we ontbreken, we hebben de boot gemist. Er is ook geen Hollandse miljardair lid van de Doorbraakcoalitie, John de Mol of zo. Te druk met tv-formats zeker.

Bij de investeerders zitten bekende internettycoons als Jeff Bezos van Amazon, Jack Ma van Alibaba en Mark Zuckerberg van Facebook. Maar interessanter zijn de onbekende namen, de mannen die hun fortuin hebben gemaakt met nietsontziende hedgefunds of grof speculeren. De ijskoude aanbidders van het rendement. Je ziet bij dergelijke figuren soms dat ze de niet altijd frisse manier waarop ze hun kapitaal hebben vergaard op latere leeftijd compenseren met filantropie. Misschien valt investeren in schone energie daar voor sommigen ook onder. Maar waarschijnlijk is er iets anders aan de hand. In de 'Principles' van de Breakthrough Coalition schrijft Gates dat hij een bijdrage wil leveren aan de overgang naar een duurzame wereld zonder CO2-uitstoot. Dat is mooi. Maar Gates schrijft ook dat daar op termijn 'big returns' tegenover staan. Daar is trouwens ook niets op tegen; het zou bewijzen dat de nieuwe economie werkt.

De transitie naar schone energie is de geitenwollen sokken definitief voorbij, er is geld te verdienen en er liggen honderdduizenden banen in het verschiet. In het Openluchtmuseum staat een kolencentrale. Over tien jaar hebben de energiereuzen andere namen en zijn er multinationals met producten waarvan we nu nog geen idee hebben - de Apples, Facebooks en Googles van het derde decennium van de twintigste eeuw. Misschien heten ze trouwens wel Google of Apple - daar weten ze ook dat de koolstofvrije nieuwe economie geweldige kansen biedt. Je ziet hoe groene idealen zich omvormen tot businessplannen - en dat is uitstekend.

Gates en de zijnen investeren alleen in start-ups in landen die deel uitmaken van Mission Innovation. Dat geld lopen we in Nederland dus mis. Dat is jammer, want we hebben hier technische universiteiten van wereldniveau en volgens een recent rapport van het World Economic Forum staan we achtste op de wereldranglijst van meest innovatieve landen. We hebben alleen te weinig durfkapitaal.

Premier Rutte moet in Parijs Barack Obama even aanklampen en zeggen dat we er ook bij willen. We moeten aanhaken voor de trein is vertrokken.

Lees ook

Op de openingsdag van de klimaatconferentie in Parijs zijn tal van klimaatinitiatieven aangekondigd. Deze drie interactieve visualisaties laten harde data achter de wereldwijde opwarming zien: volkskrant.nl/klimaatkennis

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden