Transgenders in North Carolina mogen weer kiezen naar welke toilet ze gaan, maar boosheid blijft

North Carolina's omstreden wc-wet, die bepaalt dat transgenders in die Amerikaanse staat alleen maar openbare toiletten mogen gebruiken die passen bij hun geboortegeslacht, is ingetrokken. Republikeinen in het staatsparlement hebben hierover een akkoord bereikt met de Democratische gouverneur Roy Cooper, die fel tegen de wet was. De wet leidde wereldwijd tot protesten van transgenders.

Een genderneutrale wc in Washington. Beeld AFP
Een genderneutrale wc in Washington.Beeld AFP

Het parlement stemde vannacht over het compromis, maar transgenderactivisten zijn niet helemaal tevreden over het akkoord.

Het compromis werd bereikt, vlak voordat de staat grote basketbalwedstrijden dreigde te verliezen vanwege het discriminerende karakter van de wet. De National Collegiate Athletic Association (NCAA) dreigde de staat te boycotten als de wet, die een jaar geleden werd aangenomen, niet zou worden ingetrokken.

Ook andere organisaties en grote bedrijven dreigden North Carolina te boycotten. Volgens gouverneur Cooper zou dit de staat zo'n vier miljard aan inkomsten gaan kosten. Cooper is nog altijd niet tevreden over het nu bereikte compromis, omdat het de bescherming van transgenders blijft beperken. Zo blijft het voor scholen en gemeenten nog altijd verboden om de toegang tot wc's voor transgenders te regelen.

Ook wordt het steden vier jaar lang onmogelijk gemaakt om 'kwetsbare groepen' toegang te bieden tot eigen toiletten. Cooper: 'Het is geen perfect akkoord, maar de wet wordt wel ingetrokken en wij kunnen beginnen aan het herstellen van onze reputatie.'

Levi Strauss

De door Republikeinen gesteunde House Bill 2, zoals de omstreden wet heet, leidde tot veel protesten van zowel bekende artiesten als restaurants en hotels. Grote sportevenementen besloten voor hun wedstrijden naar andere staten uit te wijken. Ook het ministerie van Justitie dreigde de geldkraan dicht te draaien als North Carolina niet pas op de plaats maakte. Zelfs Donald Trump keerde zich in de presidentscampagne tegen de wet.

Cooper vocht de wet aan bij de rechter, maar zonder succes. Om een boycot af te wenden, zochten de Republikeinen en Cooper de afgelopen maanden naar een compromis. 'Een compromis betekent dat beide partijen moeten inleveren', zeiden de twee belangrijkste Republikeinse leiders, Phil Berger en Tim Moore, woensdag. 'We zijn blij dat dit voorstel de veiligheid en privacy in wc's waarborgt.'

Maar transgenderactivisten zijn ontevreden. 'Dit is een smerige deal', zei president Chad Griffin van de Human Rights Campaign. Hij kondigde aan door te blijven vechten bij de rechter als het voorstel wordt aangenomen en wordt getekend door de gouverneur. Kledingfabrikant Levi Strauss, die zich openlijk keerde tegen de wet, riep parlementsleden op het akkoord vandaag af te wijzen. Het bedrijf noemt het compromis 'een akkoord dat in achterkamertjes tot stand is gekomen'.

Lees ook

Transgenders op scholen mogen toilet niet meer kiezen na besluit Trump

President Trump heeft een richtlijn van zijn voorganger Obama ingetrokken die transgenders op openbare scholen het recht gaf om het toilet te gebruiken dat bij hun nieuwe sekse past. Verwacht wordt dat zijn besluit de strijd zal doen oplaaien tussen progressieve Amerikanen en conservatieven die vinden dat de nieuwe regering de traditionele waarden en normen moet handhaven.

Omstreden wc-wet North Carolina blijft van kracht

De omstreden wc-wet in North Carolina, waardoor transgenders alleen naar openbare toiletten mogen die passen bij hun geboortegeslacht, blijft van kracht. De nieuwe Democratische gouverneur Roy Cooper vocht de wetten zonder succes aan bij de rechter.

Gemeente Utrecht komt met genderneutrale wc's

De gemeente Utrecht krijgt binnenkort gezamenlijke wc's voor mannen en vrouwen. Een motie daartoe van D66 is overgenomen door het college van burgemeester en wethouders. De genderneutrale toiletten komen eerst in het stadshuis en later zullen ook de bordjes in andere gebouwen van de gemeente aangepast worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden