Transgenders blij met steun uit Den Haag

Transgender Netwerk Nederland (TNN) is blij met een initiatiefwetsvoorstel van PvdA, D66 en GroenLinks, om transgenders beter te beschermen tegen discriminatie. Het gaat om een aanpassing van de Algemene wet gelijke behandeling.

Beeld EPA

Het gaat om een aanpassing van de Algemene wet gelijke behandeling. Transgender zijn kan nu nog niet worden aangevoerd als grond waarop iemand wordt gediscrimineerd. De drie partijen willen dat veranderen. En dat zal "de bestrijding van discriminatie van transgender personen enorm vooruit helpen", zegt TNN-voorzitter Corrie van Dun.

Een volgende stap moet volgens TNN zijn dat het wetboek van strafrecht wordt aangepast, zodat transgenders die slachtoffer worden van geweld, bij hun aangifte voortaan een beroep kunnen doen op discriminatie als motief.

'Seksuele gerichtheid'
Ook het COC is blij met het wetsvoorstel, onder meer doordat de term 'hetero- of homoseksuele gerichtheid' in de wet wordt vervangen door 'seksuele gerichtheid'. Zo wordt duidelijk dat ook lesbische vrouwen, biseksuelen en aseksuele mensen worden beschermd.

PvdA, D66 en GroenLinks willen ook een verbod op discriminatie van mensen met een intersekseconditie in de wet opnemen. Dat zijn mensen die geboren zijn met een lichaam dat niet voldoet aan de gangbare definitie van man of vrouw.

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) maakte op 24 juni bekend dat er een wettelijk verbod op transgenderdiscriminatie komt, maar diende daarvoor nog geen wetsvoorstel in. Dat de Kamerleden Keklik Yücel (PvdA), Vera Bergkamp (D66) en Liesbeth van Tongeren (GL) dat wel doen en nu een wetsvoorstel schrijven, is te prijzen, aldus het COC.

Er is meer dan vrouw en man

D66, PvdA en GroenLinks presenteerden zaterdag een voorstel om de wetgeving aan te passen. Personen die niet in het 'standaardplaatje' passen hebben het nog altijd moeilijk, benadrukken de drie partijen. Zij wijzen op de ongeveer 85.000 mensen in Nederland met een zogenoemde intersekse conditie. Dat is bijvoorbeeld een meisje zonder baarmoeder of een jongen die in de puberteit borstgroei krijgt.

Daarnaast zijn er 50.000 transgenders. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om iemand die biologisch gezien een vrouw is, maar zich man voelt.
D66, PvdA en GroenLinks willen een expliciet verbod op discriminatie van deze 'tussenvormen'. Volgens de Kamerleden Vera Bergkamp (D66), Keklik Yücel (PvdA) en Liesbeth van Tongeren (GL) moet iedereen "zichtbaar" zichzelf kunnen zijn, met wettelijke bescherming.

Om dit mogelijk te maken zijn aanpassingen van de Algemene wet gelijke behandeling (Awgb) nodig. Zo moeten daarin begrippen als genderidentiteit worden opgenomen. In onder meer België, Noorwegen, Zweden, Finland en Malta worden bijvoorbeeld transgenders al in wetten genoemd, wat hun maatschappelijke positie versterkt.

"Natuurlijk is het eenvoudiger om in termen van Adam of Eva, man of vrouw, homo of hetero te denken, maar de realiteit is complexer. Mensen ervaren onnodige spanningen, uitsluiting en barrières door het gevoel te hebben te moeten voldoen aan de strikte norm van man of vrouw", aldus de initiatiefnemers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden