Transgender bedreigd met ontslag bij parochie

'Zakelijk en kil', anders kon Rhianna Gralike haar onthaal door het aartsbisdom in Utrecht naar eigen zeggen niet omschrijven. Daar sprak Gralike dinsdagochtend met kardinaal Eijk over haar dreigende ontslag als penningmeester van de Norbertusparochie in Oost-Flevoland. Haar positie ligt onder vuur omdat ze een man is geweest.

Susanne Geuze
Rhianna Gralike. Beeld Peter van Hal
Rhianna Gralike.Beeld Peter van Hal

De gesprekken vonden plaats naar aanleiding van een brief die kardinaal Eijk vorige week ontving van pastoor Hans Boogers van de Norbertusparochie. De pastoor verzoekt daarin om Gralike te ontslaan omdat zij 'niet kan worden gekwalificeerd als een katholiek met een levensstaat die met de leer van de kerk en het kerkelijke recht correspondeert'.

Het zorgde voor veel verontwaardiging bij Gralike, het parochiebestuur en de katholieke gemeenschap. De 56-jarige vrouw uit Dronten, die voorheen als Richard door het leven ging, is sinds januari penningmeester van de Norbertusparochie. Volgens haar heeft nooit iemand een probleem gemaakt van haar verleden. 'De ellende begon toen de kardinaal er lucht van kreeg. Nu schuift hij de pastoor naar voren als schuldige', zegt Gralike.

Ontslag dreigt voor Rhianna Gralike, penningmeester van de Norbertusparochie in Oost-Flevoland. Want voor transgenders is in de katholieke kerk geen plaats. Ze is nu van top tot teen vrouw, maar ‘omgebouwd’ is ze niet, zegt ze resoluut: ze spreekt liever van correcties. ‘Ombouwen klinkt zo onsympathiek. Ik ben toch geen bouwpakket van de Gamma.’ Lees het hele interview hier.

Gesprek

Als reactie op alle commotie nodigde de kardinaal Gralike uit om langs te komen voor een gesprek. Zowel Gralike als haar raadsvrouw toonde zich bovendien verrast dat het om een officiële hoorzitting bleek te gaan. In de uitnodiging was daar geen sprake van geweest. 'Het was een kil gesprek, de kardinaal bleef zakelijk. Ik had meer warmte verwacht. Wel stelde hij me zeer persoonlijke en emotionele vragen over mijn geboorte, verleden en seksleven. De empathie die je van een kerkelijk leider verwacht, ontbrak.'

Dinsdagmiddag werden ook de overige bestuursleden van de parochie gehoord. Pastoor Boogers liet weten dat hij nog steeds vindt dat Gralike moet vertrekken.

De woordvoerder van kardinaal Eijk, secretaris-generaal Hans Zuijdwijk, wil niet inhoudelijk reageren op de zaak. 'Over een aantal weken neemt de kardinaal besluit over de voordracht om mevrouw Gralike te ontslaan als parochiebestuurslid. In principe zullen wij daaraan geen ruchtbaarheid geven.'

Discriminatie

In een toelichting op de kerkleer verwijst Zuijdwijk naar recente uitspraken van paus Franciscus, waarin de geestelijk leider zich tegen moderne interpretaties van de menselijke sekse keert.

Voorzitter Corine van Dun van Transgender Netwerk Nederland zegt dat discriminatie van transgenders in Nederland nog steeds voorkomt, vooral op de werkvloer. In negen gevallen leidde dat tot een zaak bij het College van de Rechten van de Mens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden