Transgender (83) met een missie floreert in Mexico

Samantha Flores (83) maakt nog altijd graag het Mexicaanse nachtleven onveilig. Overdag onfermt ze zich over homoseksuele ouderen.


Drie jaar zaten de Franse fotografe Bénédicte Desrus en de Mexicaanse schrijfster Celia Gómez Ramos haar dicht op de huid: de nu 83-jarige Samantha Flores. 'Een uniek persoon', aldus de schrijfster. Want Samantha, een graag geziene figuur in Mexicaanse kringen van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders, werd geboren als jongen.


Meer dan een halve eeuw geleden besloot ze voortaan als vrouw door het leven te gaan. Een moeilijke beslissing in het rooms-katholieke Mexico, waar machismo hoogtij viert. 'De helft van mij groeide op binnen de religie, de andere helft in de homoseksualiteit.' Haar ouders konden haar keuze om als Samantha verder te leven niet aanvaarden. Van haar vader kreeg ze het dringende advies van haar geboorteplaats Orizaba, een stadje met zo'n honderdduizend inwoners, te verhuizen naar de metropool Mexico-stad. Vandaaruit vertrok ze naar de VS om Engels te leren.


Bij terugkeer in Mexico was ze in elk opzicht Samantha, schrijft Gómez Ramos: 'Ze was herboren, voor zichzelf, voor de spiegel, en voor de buitenwereld.'


Als 83-jarige is ze een vrouw met een missie. Ze wil dagopvang organiseren voor homoseksuele ouderen, onder de naam Laetus Vitae ('het volle leven'). Ook wil ze jongeren bijbrengen hoe ze ouderen moeten verplegen. Daarnaast vertelt ze leeftijds-genoten dat zij hun kleinkinderen moeten waarschuwen voor het gevaar van seksueel overdraagbare ziekten. Het is deels een hommage aan een van haar vrienden, die aan aids stierf. Gómez Ramos: 'Ze wil een erfenis achterlaten.'


De 'missie van haar leven' bekoorde ook fotografe Bénédicte Desrus, die prijzen won van Moskou tot New York, en wier werk verscheen in uiteenlopende publicaties als de Volkskrant en Marie Claire. Zij is medeoprichter van een organisatie, Open Society Foundations, die de 'idealen van een open samenleving' via fotografie en andere kunstvormen propageert.


Samantha Flores zelf is een toonbeeld van openheid. Ondanks haar hoge leeftijd is ze nog steeds te vinden op feesten en in homoclubs. 'Als Samantha ben ik volmaakt gelukkig. Geen man, geen vrouw. Ik ben vrij.'

Samantha Flores werd in augustus dit jaar gedoopt in de Sagrada Familia van Mexico-stad. Beeld null
Samantha Flores werd in augustus dit jaar gedoopt in de Sagrada Familia van Mexico-stad.Beeld Benedicte Desrus
Flores vierde in juli 2013 uitbundig haar 81ste verjaardag. Beeld null
Flores vierde in juli 2013 uitbundig haar 81ste verjaardag.Beeld Benedicte Desrus
Flores tijdens een toespraak over haar opvang voor homoseksuele ouderen, in een homobar. Beeld null
Flores tijdens een toespraak over haar opvang voor homoseksuele ouderen, in een homobar.Beeld Benedicte Desrus
Flores als jongen op vijfentwintigjarige leeftijd. Beeld null
Flores als jongen op vijfentwintigjarige leeftijd.Beeld Benedicte Desrus
Flores in haar huis in Mexico-stad. Beeld null
Flores in haar huis in Mexico-stad.Beeld Benedicte Desrus
De dag van senior Flores begint steevast met een potje yoga in haar slaapkamer. Beeld null
De dag van senior Flores begint steevast met een potje yoga in haar slaapkamer.Beeld Benedicte Desrus

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden