Transavia zoekt groei in Duitsland

De groei van Transavia moet de komende jaren steeds meer uit nieuwe Europese markten komen. De chartermaatschappij staat op het punt zijn vloot uit te breiden van twintig naar dertig vliegtuigen, maar de vraag naar vakantiereizen in Nederland stagneert....

Van onze verslaggever

SCHIPHOL

Volgens bestuursvoorzitter P. Legro is dat groeiscenario niet speculatief. De tien nieuwe vliegtuigen die Transavia 'binnen enkele weken' zal bestellen, worden over een periode van zes tot zeven jaar in gebruik genomen. Bovendien zijn negen van de twintig toestellen waarmee de maatschappij nu vliegt voor kortere periodes gehuurd. Mocht de markt plotseling inzakken, dan kunnen die toestellen vrij snel worden afgestoten.

Niettemin leiden de jaarresultaten van Transavia, een dochter van KLM, tot enige aarzeling bij het ambitieuze groeiplan. Over het eind maart afgesloten boekjaar zijn 20 procent meer passagiers vervoerd en is de omzet met 13 procent toegenomen tot 515,5 miljoen gulden. De winst is echter amper gestegen (tot 23,4 miljoen), terwijl daar nog en boekwinst in opgenomen was van 7,5 miljoen op de verkoop van twee Boeings 737-200.

Volgens Legro zal het operationeel resultaat van Transavia, dat vorig jaar zelfs daalde van 30 miljoen tot 29 miljoen gulden, beduidend moeten worden vergroot om de groei te kunnen financieren. De chartermaatschappij - die overigens een kwart van zijn vluchten in lijndienst uitvoert - streeft naar een netto rendement van 15 procent op het eigen vermogen. Dat vermogen bedraagt nu 132 miljoen gulden, maar zal moeten toenemen.

Legro moet zeer binnenkort bij zijn order van tien nieuwe toestellen een keuze maken uit aanbiedingen van het Amerikaanse Boeing en het Europese Airbus. Dat is opmerkelijk omdat Transavia tot nu toe alleen met vliegtuigen van Boeing vloog, maar volgens Legro wordt het bij een zo grote vlootuitbreiding wellicht rendabel om met twee vliegtuigtypen te gaan vliegen. Hij ontkent dat Airbus alleen mee doet om Boeing onder druk te zetten.

De beslissing over die zeer grote investering valt samen met stagnatie in de Nederlandse vakantiemarkt. De afgelopen jaren profiteerde Transavia van verschuivende consumentenbestedingen. Legro: 'Populair gezegd: ten opzichte van een aantal jaren geleden gaat de consument liever een keertje extra naar de zon dan z'n geld te besteden dan aan een nieuwe interieur of aan nieuwe kleren. Maar het is de vraag wanneer we hier een nieuw evenwichtspunt bereiken.'

Daarbij wordt Transavia geplaagd door stijgende kosten op luchthavens en een nog altijd dalende opbrengst per vliegtuigstoel. In de chartermarkt worden die ticketprijzen sterk gedicteerd door de goedkoopste aanbieder. Legro kan zich in dat verband opwinden over de staatssteun die in diverse Europese landen nog aan zijn concurrenten wordt gegeven.

Legro is niet overdreven optimistisch. Het aantal boekingen blijft achter bij vorig jaar, 'maar ik moet erbij zeggen dat 1994 qua groei een echt topjaar was', aldus Legro. Transavia houdt rekening met lagere opbrengsten per stoel, waardoor het moeilijk zal worden het operationeel resultaat van het afgelopen boekjaar te evenaren. Het uiteindelijk resultaat zal iets opgekrikt worden door de verkoop van drie Boeings 737-200.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden