Transavia was overgeleverd aan marechaussee

Luchtvaartmaatschappij Transavia kon dinsdag geen invloed uitoefenen op de ontruiming van een vliegtuig op Rotterdam Airport. Passagiers zaten ruim vijf uur lang onwetend aan boord, nadat de marechaussee had besloten het toestel aan de grond te houden....

ANP

‘De marechaussee had de leiding en besloot wat de beste manier was om te handelen’, zei een woordvoerster woensdag. Wel vindt ze dat de maatschappij erg weinig informatie kreeg. Het enige dat de crew wist, was dat er een verdacht telefoontje was binnengekomen.

De gezagvoerder hield de passagiers aan het lijntje met verstoringen van vluchtschema's en technische mankementen. ‘Zo'n verhaal kun je nog wel twee uur volhouden, maar dit duurde te lang. Mensen zien dat er niets aan de kist gebeurt’, aldus een woordvoerster.

Pas rond 21.00 uur konden de vakantiegangers van boord. Drie arrestanten moesten blijven zitten en werden via een andere uitgang uit de kist gehaald. Een 28-jarige vrouw en een 31-jarige man uit Dordrecht zitten vast. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hen van voorbereidingshandelingen voor een eventuele kaping.

De passagiers waren boos, gelaten, angstig of verdrietig. Zij werden opgevangen door psychosociale hulpverleners. ‘Zij hadden het behoorlijk druk’, zei de woordvoerster. Ook de crew heeft het volgens haar ‘best zwaar gehad’. Zij hebben met man en macht geprobeerd iedereen op het gemak te stellen.

‘Wij hebben zo goed mogelijk uitgelegd wat hen was overkomen en dat Transavia er niet zo veel aan kan doen. Helaas was de woordvoering van de marechaussee en het OM voor ons volledig onbereikbaar’, aldus Transavia.

Van de 114 passagiers zijn er 107 rond middernacht in een ander toestel naar hun vakantiebestemming Turkije vertrokken. De derde arrestant, die niets met de zaak van doen had, is eveneens met vakantie gegaan.

De mensen die thuis bleven, moeten in onderling overleg met de touroperators een regeling treffen voor de kosten. De regelgeving voorziet niet in claims.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden