Tranquillizers van Koerselman spannend als een thriller

Zij is beeldhouwster, hij documentairemaker. Voortdurend heeft hij zijn camera in de aanslag. Of ze zich nu terugtrekt op bed of stampvoetend protesteert, de camera neemt het op....

Als zij onder de douche staat, probeert ze zichzelf te hervinden. Ze spreekt zichzelf toe, dat ze het eigenlijk best naar haar zin heeft, dat ze het gaat redden, maar de werkelijkheid is anders. Acht jaar lang heeft ze niet bestaan, verborgen moest ze blijven omdat haar geliefde, een beroemd beeldend kunstenaar, ook nog een echtgenote had.

De man die haar opzoekt, wil een film over haar maken. Begrijpelijk, het is nogal een dame. Tijdens de opening van een expositie van haar geliefde heeft ze een beeld aan diggelen geslagen waarvan ze beweert dat het haar eigen werk was. De filmer is weg van haar, dat zegt hij tenminste. Maar tenslotte blijkt dat de vork heel anders in de steel zit.

De jonge regisseuse Annechien Koerselman heeft een verbazend coherente tekst geschreven met de spanning van een thriller. Soepel gespeeld door Lidewij Benus en Ellik Bargai. Zij is de heftigheid zelve, daarom heeft ze rustgevende middelen nodig, hij heeft een verborgen agenda, waar we pas aan het eind achter komen.

Allebei zijn ze op iets uit, al is dat niet de ultieme liefde. Toch gaat het daar voortdurend over. Wat zoek je als eenzame ziel? Seks? Is dat dan geen handelswaar? Of wil je meer en blijf je daar op wachten, zelfs als je weet dat je dat nooit zult krijgen? Alle clichés passeren de revue, maar en passant blijft er toch iets substantieels over dat houtsnijdt en dat zeker anderhalf uur lang boeit.

Lidewij Benus is een energieke actrice, ze is als kwikzilver, staat geen ogenblik stil. Terwijl Ellik Bargai op het eerste gezicht zorgt voor de rust. Maar op de meest onverwachte momenten schudt hij een geestige verrassing uit zijn mouw. Het gaat er hard aan toe tussen die twee. Er ontstaat een heftig spel waarin eigenbelang de liefde verdringt.

Heen en weer geslagen tussen een onweerstaanbare aantrekkingskracht en zelfbehoud, proberen ze zich staande te houden. En als het tenslotte ernst wordt en de aap uit de mouw komt, kun je in elk geval concluderen dat Annechien Koerselman een talent is om te onthouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.