Tranen om teloorgang van Duits bier

Bijna 500 jaar hield Wilhelm IV het Duitse bier - en zo ook de Duitse biermarkt - van vreemde smetten vrij....

Dit keer zijn het Belgen die hun slag slaan. Beck & Co komt voor 3,5 miljard mark in handen van Interbrew, de biermultinational uit Brussel. Daarmee geeft het familiebedrijf uit Bremen na een kleine 140 jaar zijn fel bevochten zelfstandigheid op.

Beck & Co - in 1873 opgericht als Beck & May - is een van de Duitse brouwerijen die eeuwenlang hebben geprofiteerd van het Reinheitsgebot. Wilhelm IV beval daarmee in 1516 dat Duits bier alleen mocht bestaan uit gerst, hop, gist en water. De verordening kwam vooral tot stand op aandringen van de Beierse brouwersn. Die wilden op die manier vooral voorkomen dat de vaten bier uit andere landen 'hun' hertogdom werden ingerold.

De regels voor zuiver gerstenat hebben van het Duitse bierlandschap een enorme lappendeken gemaakt, waar buitenlanders amper greep op krijgen. De Deutscher Brauer Bund telde in juni nog 1270 zelfstandige brouwerijen. Van de meer dan 2100 merken die ze op de markt brengen, wordt het gros op een steenworp afstand van de fabriek wordt gedronken.

De versplintering heeft ertoe geleid dat de Brauer internationaal niks in de melk hebben te brokkelen. De top-10 van grootste brouwerijen ter wereld telt onder meer Amerikanen, Belgen, Nederlanders en Japanners - maar geen enkel Duits concern. Duitslands grootste brouwersbedrijf, Holten, verkoopt nog geen tiende van marktleider Anheuser Busch (VS).

Ook in eigen land verliezen de brouwers terrein. De liefde van de Duitser voor het bier is al jaren aan het bekoelen. Per hoofd van de bevolking slaan de Tsjechen (163 liter) en de Ieren (150) meer bier achterover dan de Duitsers (127,5).

Van de jeugd moet de industrie het ook al niet hebben. Duitse jongeren werpen zich liever op mixdranken als Blacky (bier met cola), Whizz (perzik) en Sympathy (campari) - het Reinheitsgebot ten spijt. Van de modieuze drankjes wordt al 1,9 miljoen hectoliter per jaar omgezet.

Beck & Co besloot twee jaar geleden al dat het alleen door internationale expansie kon overleven. Daarvoor was een beursgang onvermijdelijk. De 67 vennoten - van wie 25 er een adelijke titel bezitten - hielden dat eerst tegen. Clemens Freiherr von Shacky auf Schönefeld en de zijnen gingen pas door de bocht na een onderzoek van Goldman Sachs. De zakenbank voorspelde dat Beck & Co bij ongewijzigd beleid het hooguit nog drie jaar zou redden.

In de pers en op internet klagen Duitse bierliefhebbers na de Belgische coup dat het gedaan is met 'unser guten Deutschen Bier'. De brouwersbond probeert de gemoederen te sussen met de opmerking dat pas drie merken in buitenlandse handen zijn gevallen. Toch dreigt voor de verkavelde biermarkt in Duitsland het Zwitserse scenario. Zwitserland heeft in krap negentig jaar zijn bierindustrie van 600 naar 28 zelfstandige brouwerijen zien slinken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden