Trajectcontrole ook toe te passen voor volgen criminelen

Op dertig tot veertig plaatsen op Nederlandse snelwegen wordt trajectcontrole ingevoerd om hardrijders te betrappen. Dat zegt landelijk verkeersofficier van justitie Spee....

Van onze verslaggever

Trajectcontrole functioneert nu op de A 13, A 4 en A 12. Binnenkort wordt het systeem op nog vier trajecten ingevoerd. Uit de ervaringen op de A 13 blijkt dat het werkt. Het aantal automobilisten dat de maximumsnelheid overschreed daalde tot onder de 1 procent, de luchtvervuiling daalde met 10 tot 20 procent en de geluidsoverlast nam sterk af.

Trajectcontrole is een prijzig systeem dat werkt met twee camera's die zijn gekoppeld aan een computersysteem met kentekenherkenning. Deze methode kent ook andere toepassingen. In Stockholm werden onlangs door het Nederlandse bedrijf ARS Traffic & Transport Technology 150 camera's met kentekenherkenning geplaatst. Daarmee kan de doorstroming van het verkeer in de stad voortdurend worden gevolgd en kan op elk gewenst moment de rijtijd van punt A naar punt B worden berekend en aan de automobilist meegedeeld.

Bij de Amsterdamse politie is wel gespeeld met de gedachte om op de A 10, de ring rond de stad, kentekenherkenners te plaatsen zodat bewegingen van criminelen zouden kunnen worden gevolgd. Dat kan door de cameraregistratie te koppelen aan een database met 'criminele' kentekens.

Rijkswaterstaat werkt aan een proef die gebruikmaakt van GPS, Global Positioning System. Daarmee kan op elk moment de positie van elke auto worden vastgesteld. Volgens Saskia Fletch van Rijkswaterstaat maakt dat individuele verkeersinformatie mogelijk. 'Je rijdt ergens en krijgt de boodschap door dat je een scherpe bocht nadert en attent moet zijn, omdat het ter plekke glad is. ' Momenteel wordt het systeem met computersimulaties getest, volgend jaar volgen praktijkproeven .

Overigens kan met GPS in principe niet alleen van elke auto worden vastgesteld w hij rijdt, maar ook hoe hard - continue individuele snelheidscontrole, die alle flitspalen en trajectcontrolesystemen overbodig zou maken. Saskia Fletch: 'Maar dat begint wel erg op Big Brother te lijken.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden