Trajectcamera’s op A12 raakten de kluts kwijt

Justitie loopt ongeveer 400 duizend euro mis aan bekeuringen voor snelheidsovertredingen omdat de trajectcontrole op de A12 bij Arnhem geruime tijd niet goed heeft gefunctioneerd. Alle bekeuringen die tussen 23 april en 21 mei werden geschreven, zijn ingetrokken.

Het probleem ontstond toen het systeem dit voorjaar een onderhoudsbeurt kreeg. Daarbij, zegt de woordvoerder van Justitie, ging iets mis met de instelling van de tijdswaarneming. Hoe het technisch in elkaar zit, weet hij niet. Het kwam erop neer dat de klok van de ene camera iets harder liep dan die van de andere camera. Daardoor werden verkeerde snelheden gemeten. Aanvankelijk ging het om miljoensten van een seconde, maar daar bleef het niet bij. ‘Het verschil tussen die twee klokken werd steeds groter. Op een traject van een kilometer of drie kunnen één of twee seconden net het verschil uitmaken tussen een boete of niet.’

Het ging in totaal om 21.951 bekeuringen, die werden uitgeschreven tussen de knooppunten Velperbroek en Waterberg. De meeste bekeuringen waren wel degelijk terecht. Justitie denkt dat tweederde van de bekeurden een bekeuring verdiende, ‘maar omdat we niet in staat zijn een goede snelheidsmeting te laten zien, hebben we ze allemaal ingetrokken.’

Daarmee hebben naar schatting 14 duizend mensen geluk. Justitie loopt daardoor een fors bedrag mis. De gemiddelde snelheidsboete bij trajectcontrole bedraagt tegen de 30 euro, wat het totale bedrag aan niet geïnde maar wel terechte bekeuringen brengt op rond vier ton.

Een deel van de bekeuringen, 9.298 stuks, was al verstuurd toen justitie de fout ontdekte. Alle ‘getroffenen’ kregen een excuusbrief. Een stapel van 12.653 bekeuringen zou worden vernietigd. De politie werd verzocht deze niet te versturen. Daarmee leek de zaak afgedaan.

Maar opnieuw ging er iets mis: de tweede lading werd wel degelijk verstuurd. En dus moeten er weer even zo vele excuusbrieven achteraan worden gestuurd, en een aantal betaalde bekeuringen worden teruggestort.

Justitie herinnert zich geen grotere hersteloperatie van onterecht bekeuringen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden