Trainingsmissie Irak uitgesteld vanwege tekort aan leerlingen

De Nederlandse trainingsmissie in Irak is tot nader order uitgesteld vanwege een tekort aan leerlingen en vertalers. Enkele tientallen Nederlanders zouden zondag beginnen met het opleiden van Irakese militairen en Koerdische peshmerga-strijders, die terreurorganisatie IS op de grond moeten gaan bevechten.

Koerdische peshmerga-strijders in de buurt van Mosul, Irak. Beeld reuters

Dit bevestigen het ministerie van Defensie in Den Haag en brigadegeneraal Hazhar Ismail, de planningscoördinator van het Koerdische ministerie van Peshmerga aan de Volkskrant.

'De Nederlandse trainers zijn zondag klaar om les te geven, maar de Koerden moeten nu leerlingen vrijmaken', zegt een Defensiewoordvoerder. Donderdag zei de Commandant der Strijdkrachten (CDS) Tom Middendorp nog dat de Nederlandse trainers 'binnenkort' beginnen met het opleiden van Irakese en Koerdische strijders. Het kan zijn dat het probleem inderdaad in enkele dagen is opgelost, maar het kan ook veel langer duren.

Op de persconferentie van de CDS werd de suggestie gewekt dat de Nederlanders zondag al van start zouden gaan. Dat is niet het geval. Minister Jeanine Hennis (Defensie) en Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) schreven donderdag in een brief aan de Kamer: 'Het Nederlandse contingent is gereed vanaf 8 februari te beginnen met trainingen voor de Peshmerga in de omgeving van Erbil.' Over een leerlingtekort wordt niets gemeld.

Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp geeft een toelichting op de Nederlandse militaire trainingsmissie in Irak, afgelopen november. De trainingsmissie is onderdeel van de internationale strijd tegen terreurorganisatie IS. Beeld anp

Gebrek aan vertalers

De Koerden wijten de vertraging niet aan te weinig cursisten, maar aan een gebrek aan vertalers. 'Er zijn momenteel niet genoeg vertalers om de training zondag te laten starten. Ik hoop dat het probleem binnen enkele dagen is opgelost', aldus brigadegeneraal Ismail. Hij heeft nu circa twintig vertalers, maar zoekt er lokaal nog vijftien bij. Zij moeten kunnen vertalen van het Koerdisch naar het Engels, Duits of Italiaans. Bij Defensie is 'niets bekend' over een gebrek aan vertalers.

De 'enkele tientallen' Nederlandse opleiders die volgens Defensie nu in Erbil zijn, hebben de afgelopen maand een proeftraining gegeven aan Koerdische strijders. De opleiders worden binnenkort afgelost door een nieuwe ploeg. Volgens Middendorp vertrekken 'later deze maand meer trainers naar Irak'. Het is nog niet bekend wat zij gaan doen als er te weinig werk is. De circa tien Nederlandse commando's die in Bagdad klaarstaan, kunnen mogelijk wel beginnen. 'In Bagdad wordt in eerste instantie gestart met de integratie van de reeds aanwezige Nederlandse trainers in de lopende training onder leiding van de VS', schrijven Hennis en Koenders.

Het probleem van de beschikbaarheid van leerlingen is pikant, omdat Nederlandse politietrainers in 2011 in Afghanistan om die reden kortstondig te weinig werk hadden. Daarover ontstond toen politieke verontwaardiging. 'Belangrijke voorwaarde is de beschikbaarheid van het trainingspubliek', schreven minister Hennis en Koenders de Kamer op 15 december.

Idealiter zou Defensie enkele honderden strijders tegelijk trainen, maar al bij aankomst van de Nederlandse kwartiermakers in Irak eind december, bleek dat de lokale strijders niet in groten getale en voor langere duur aan het front onttrokken te kunnen worden.

Flexibiliteit

Vooral als er zwaar gevochten wordt tegen IS, is de beschikbaarheid van peshmergastrijders voor training klein. Nederland dacht dit probleem opgelost te hebben door lesprogramma's van twee, vier of zes weken aan te bieden aan relatief kleine groepen strijders. Bovendien zullen de trainingen niet op één centrale locatie plaatsvinden, maar reizen de Nederlandse trainers naar diverse locaties langs de duizend kilometer lange frontlijn.

Strijders kunnen dan indien nodig snel terug naar hun post. 'De flexibiliteit' van de locaties en de lesduur is inderdaad ingebouwd, bevestigt de Defensiewoordvoerder. 'Wat ons betreft kunnen we aan de slag.'

Door het gesteggel met het vinden van genoeg Koerdische leerlingen, begint de Nederlandse trainingsmissie in Irak op zijn vroegst vier maanden na instemming van de Tweede Kamer. De missie duurt een jaar. Uiteindelijk gaan 130 Nederlanders lesgeven in Bagdad en Erbil.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken wordt door een Nederlandse stafofficier bijgepraat over de strijd tegen IS. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden