Training inmiddels de gewoonste zaak

Het Nationaal Denksport Centrum Den Hommel in Utrecht is niet alleen een wedstrijdcentrum, maar ook een plaats waar de kernploegen kunnen trainen....

Hans Kreijns heeft ooit eens beschreven hoe Bob Slavenburg op de dag van de start van het EK (1965) bij hem aan het ontbijt aanschoof en in een minuut of vijf tussen de boterhammen door enkele mededelingen deed over aanpassingen in het biedsysteem.

Daar bleef het bij. Van andere training en voorbereiding was geen sprake. Al stond het bieden in de jaren zestig in de kinderschoenen, in speltechnisch opzicht zou het Nederlandse paar dat in 1966 de wereldtitel veroverde zich kunnen meten met de huidige top.

De trainingstechnieken ontwikkelde zich vanaf de jaren zeventig in hoog tempo. De NBB onderscheidt vier selecties. De teenagers in de aspirantengroep (Under twenties) zijn ruwe diamanten met een eigen Europees kampioenschap voor landenteams. Een groep gretige jonge speelsters staat te trappelen om de gevestigde orde van het vrouwenteam omver te werpen. Of de strijdlustige Bep Vriend, sinds dertig jaar actief op het hoogste niveau met wereldtitels opzak in de paren (Albuquerque 1994, Carla Arnolds) en de viertallen (Bermuda, 2000), zonder slag of stoot zal opstappen, mag overigens betwijfeld worden.

De junioren, tot en met vijfentwintig jaar, vormen de overgang tussen jeugd en nationale top. Voor hen staat het WK-juniorparen (4/5/6 juli, Tata) op het programma waarvoor zij zich in de komende maanden bekwamen in de tactiek en strategie van deze speciale discipline.

Terwijl jeugd en vrouwen zich vol overgave in een oefenwedstrijd stortten, namen de zes paren van de nationale kernploeg plaats een afzonderlijke zaal waar trainers Henk Schippers en Piet Jansen hen uitgebreid aan de tand voelden. Tijdens deze training was een belangrijk deel van de tijd bestemd voor de analyse van veelvoorkomende situaties na tussenbieden. Een levendige discussie begon met de vraag over het eerste bod van noord in diagram 1.

Zie diagram 1

west noord oost zuid

-- -- pas 1SA

3* dbl pas 3*

pas 4* pas pas

pas -- -- --

Noord heeft na 3* de keuze uit 3* of een negatief doublet. De voorkeur van de meerderheid van de kernploeg ging uit naar 3* om zo de vijfkaart harten in beeld te brengen. Dat maakt het voor zuid met slechts een driekaart in harten makkelijker om 4* te bieden.

Een subtiel voorstel kreeg veel bijval: noord biedt 3* met een vijfkaart schoppen en 3* met een vijfkaart harten om zo het contract naar de sterke hand te transfereren. Dit nuttige idee blijft nog liggen op de plank van toekomstige veranderingen.

Jan Jansma, west, en Louk Verhees, oost, speelden 4* down. West begon met de drie tophonneurs in ruiten waarop oost eerst *B, een hoge kaart en dus een afsignaal in klaveren bijspeelde en vervolgens een overduidelijke *V om west te vertellen dat ook in harten geen eer viel te behalen. West ging in de vierde slag door met ruiten, waardoor *V97 tot downslag promoveerde. Vakwerk!

Het lot van 4* draait om de aanpak van de troefkleur: na drie keer ruiten speelde west schoppen na: *B, *V en *H. De leider besloot - korte ruiten in oost en dus een grotere kans op lange harten - *V bij oost te zoeken, stak over naar *V en speelde *B voor een directe snit op *V, noodzakelijk vanwege *V-vierde in oost in welk geval je niet met *H kunt beginnen.

In het topbridge is hoge interventie gebruikelijk. In diagram 2 namen de kernploegparen het bieden na een tweekleurenspel onder de loep.

Zie diagram 2

west noord oost zuid

-- 1* 2SA dbl

4* dbl 5* dbl

pas -- -- --

Veel prangende vragen. Is de oosthand automatisch een 2SA-volgbod (*+*-tweekleurenspel) of doe je dat met sterkere of veel zwakkere handen? Heeft zuid voldoende om 2SA te doubleren en is dat vooral bedoeld om te gaan tegenspelen? Hoe reageert west? Rustige voorkeur met 3* of zelfs 4* om een mogelijke redding in 5* te suggereren? Geeft het doublet van noord na 4* de bereidheid aan om 4* gedoubleerd tegen te spelen of juist een goede hand met korte klaveren en de potentie voor 4*, 4* of 5*?

Of noord-zuid een manche maken is twijfelachtig. Tegen 4* maakt west na een ruitenuitkomst twee introevers omdat oost zowel met *A als *A aan slag komt. Na een troefuitkomst ging het premature 5*-redbod drie down.

Een parenwedstrijd kenmerkt zich door het feit dat op elk spel evenveel punten zijn te verdienen; beide paren verdelen 100% van de matchpoints. Met +110 versla je al +100. In diagram 3 ontstonden op dertien tafels acht verschillende scores.

Zie diagram 3

west noord oost zuid

pas pas 1* 1*

2* pas pas tlpas

Zuid meldde zich een keer met een 1*-volgbod maar zag na het stilzwijgen van noord geen heil in verdere actie en liet oost-west in 2* met rust. In dit contract zijn, vooral afhankelijk van de aanpak van de troeven, acht of negen slagen te maken. Oost-west scoorden +110 of +140.

west noord oost zuid

pas pas 1* 1*

2* pas pas dbl

pas 2SA pas 3*

pas pas pas --

Het is verliezend parenbridge je zonder slag of stoot gewonnen te geven in gevechten om een deelscore. Zuid wist dat oost-west niet veel hoger konden maken dan 2* zodat er voor noord-zuid voldoende ruimte overbleef voor een eigen contract. Met een doublet kan zuid deze actie het best inleiden. Het betekent niets meer of minder dan een poging om naast 2*, een contract in klaveren of ruiten te bereiken. Noord anticipeerde handig. Het 2SA-bod liet meerdere opties open en zuid koos verstandig voor 3*.

Het bieden leek op een lange rally vanaf de baseline; de bal was nu weer in het vak van oost-west. Een lastige keuze; de bal nog een keer terugkaatsen met 3* of het bijltje erbij neergooien? Het spelen van 3* was eenvoudig; negen slagen en +110 voor oost-west.

In het geval dat oost-west nog met 3* aandringen, ontstaat een spannende nieuwe situatie. Noord-zuid kunnen doubleren in een poging voor één down en +200, de magische score waarmee je elke deelscore verslaat. In deze 3* kan de leider, zeker met de wetenschap van zowel *H en *V in noord, wel degelijk negen slagen maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden