Trainers lopen wel degelijk gevaar in Kunduz

KUNDUZ-STAD - Nederland moet rekening houden met doden wanneer het politietrainers stuurt naar de Afghaanse provincie Kunduz. Berm­bommen en zelfmoordaanslagen vormen een gevaar. De kans dat trainers verwikkeld raken in een direct vuurgevecht met Taliban is niet groot.

Een Duitse soldaat in Kunduz. Beeld reuters

Dat zegt de hoogste baas van de politie van de provincie: 'Ja, dat een Nederlandse politietrainer hier omkomt, is zeker mogelijk', zegt Maulana Abdul Rahman Said Khail telefonisch. 'Maar ik schat de kans op minder dan 10 procent.' Die mening wordt gedeeld door lokale politieagenten, militieleiders, journalisten en een diplomaat in Kunduz.

Overgrote deel
De regering wil 545 mensen sturen naar Afghanistan, van wie het overgrote deel in de provincie Kunduz gaat werken. Maandag hoort het parlement deskundigen over de veiligheid en het nut van de missie.

Risico's voor trainers verminderen als Nederland ervoor kiest politie te trainen in en rond de provinciehoofdstad en in het westelijke district Qal-e-Zal. Ook in het zuiden zijn enkele regio's relatief rustig.
'Daar kun je heel goed werken zonder al te veel risico', zegt Sven Mewes, de Duitse baas van de politieschool in Kunduz. De 35 Nederlandse trainers die binnen de muren van zijn politieschool gaan werken, hoeven zich weinig zorgen te maken. 'Dat is echt veilig.' De trainers gaan waarschijnlijk slapen in een ommuurd legerkamp waar de Duitsers met 1.600 man zitten.

Kwetsbaarder
De 165 Nederlandse militaire mentoren, onder wie 30 marechaussee, die de Afghaanse agenten begeleiden, zijn kwetsbaarder. Zij lopen patrouille en zullen soms buiten of in regionale posten overnachten, net als hun Amerikaanse collega's.

De Taliban gaan weinig directe vuurgevechten aan met Afghaanse agenten en hun trainers in Kunduz. Dat komt deels door de winterperiode (te koud om te vechten). Mogelijk is de terreurbeweging ook verzwakt doordat enkele hoge commandanten zijn uitgeschakeld. In de lente, als Nederland wil beginnen en de Taliban traditioneel hun wapens weer oppakken, moet blijken hoe groot hun weerstand is. De afgelopen drie jaar groeide het aantal geweldsincidenten in Kunduz.

De inwoners van Kunduz-Stad willen graag dat Nederlandse politietrainers komen. Ze voelen zich onvoldoende beschermd door hun 'nauwelijks getrainde en slecht bewapende politie'. 'Ik was zo blij toen ik het nieuws hoorde op de radio', zegt geldwisselaar Abdul Ahad Ahadi (53), terwijl we thee drinken op de bazaar van Kunduz-Stad. 'We hebben jullie nodig. Kom hierheen!'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden