Trainer Jans straalt nanederlaag

heerenveen - Tot een paar jaar geleden was Heerenveen zoiets als een nationale hobbyclub. Trainer Foppe de Haan en voorzitter Riemer van der Velde hadden een succesvol elftal gesmeed en vooral een sfeer rond dat elftal waarin het voetbal weer tot aangename proporties was teruggebracht. Heel het land was gek op het pompeblêd.


Sportieve ambitie ging gepaard met nuchterheid, gevoel voor historie en een tikkeltje folklore. Dus stonden alle tegenstanders met liefde in het gelid voor het Frysk Volksliet en ook het uitvak rees eerbiedig overeind. Leuke lui, die Friezen.


Wie zich daarin nog eens wil onderdompelen, moet Het mooiste leven (her)lezen. Kees 't Hart beschreef daarin het seizoen waarin Heerenveen een decennium geleden door de wondere wereld van de Champions League stapte.


Maar de charme is er wel van af in het Abe Lenstra Stadion. Toen de blaaskapel zondagmiddag om half drie de eerste tonen van het Friese volkslied inzette, klonk er een hels fluitconcert uit het vak waar de fans van tegenstander Feyenoord waren gelegerd. De Rotterdamse spelers, die er negentig minuten later met een geniepige 1-0 overwinning vandoor zouden gaan, leken het trouwens ook een hinderlijke onderbreking van hun warming-up te vinden.


Heerenveen is een gewone provincieclub geworden, met provinciale ruzies, een haperend elftal en een torenhoge schuld. Trainer De Haan beëindigde in 2004 een twaalfjarig dienstverband. Ook Van der Velde leverde de voorzittershamer in, maar zijn machtige schaduw bleef wel altijd boven de bestuurskamer hangen.


De door De Haan geschoolde trainer Gertjan Verbeek hield het vaandel nog een tijdje hoog, maar met de entree van de Noor Trond Sollied begonnen de interne problemen, al won de ploeg onder zijn leiding nog wel de nationale beker. In hetzelfde jaar (2009) moest Sollied echter zijn biezen pakken. Jan de Jonge nam zijn plaats in om op zijn beurt te verdwijnen ten faveure van Jan Everse. Vanaf dit seizoen heeft Ron Jans de leiding over de voetbaltechnische zaken.


Dat leek de gedroomde aanstelling. Jans had succes gehad bij FC Groningen en heeft zich daarbij laten kennen als een eigenzinnig en pedagogisch geschoold mens. Kortom een blauwdruk van Foppe de Haan. Maar het is tot nu toe geen gedroomde aanstelling gebleken.


Een insider noemt Jans een 'rare kwiebus'. Een artikel in Voetbal International, waarin een paar weken geleden de gebrekkige samenwerking met de spelersploeg aan de orde kwam, schetst volgens hem nog een te positief beeld.


Feit is dat Ron Jans in botsing kwam met spits Bas Dost, nota bene op zijn aandringen voor veel geld gekocht van Heracles. Feit is dat Jans zijn elftal veel te vaak door elkaar heeft gegooid. Feit is dat Heerenveen slechts vier punten veroverde in de zeven wedstrijden sinds de winterstop en nu slechts negende staat in de eredivisie.


Tegen Feyenoord diende zondag revanche te worden genomen voor de blamerende nederlaag tegen hekkensluiter Willem II in het vorig weekeinde. Opnieuw had Jans de ploeg op een paar plaatsen gewijzigd, maar dat was niet verwonderlijk na de flater in Tilburg.


Het thuispubliek was kennelijk nogal sceptisch gestemd over die revanche. Toen de stadionspeaker de elf spelersnamen het stadion in slingerde, bleef het verontrustend stil. Een tikkeltje wanhopig besloot de speaker zijn luidruchtige opwarmer met een smeekbede: 'Laat je horen, jongens.' Maar dat weigerden de jongens.


Heerenveen was in de eerste helft een angstige ploeg. Bang voor een foute pass verzuimden de verdedigers diepte in het spel te brengen. Alleen rechtsback Janmaat, door Jans weer in genade genomen, onttrok zich daaraan. Bas Dost, die ook vanaf het begin mocht meedoen, was aandoenlijk in zijn ijver.


Omdat het voltallige elftal van Feyenoord ook niet verder kwam dan ijver was die eerste helft voor de neutrale toeschouwer een hele hijs. Na rust durfden de creatieve spelers bij Heerenveen zich wel te onderscheiden en toen bleek wat voor mogelijkheden de ploeg heeft. Kans na kans werd gecreëerd en vooral linksbuiten Assaidi liet zijn ploeggenoten en trainer daarbij in de steek. Uit een snelle tegenstoot trof Feyenoord-spits Castaignos toevallig wel doel, zodat Heerenveen opnieuw met lege handen achter bleef.


De 1-0 uitslag stond zodanig haaks op de verhoudingen in het veld dat Feyenoord-trainer Been zich bijna berouwvol toonde. 'Dit hadden we niet verdiend te winnen.' Collega Jans zou er om dezelfde reden zwaar de pest in moeten hebben. Maar hij straalde van geluk. Heerenveen had volgens hem een nederlaag met perspectief geleden. Merkwaardig zo veel geluk na zo'n zeperd. Het zal de noodtoestand in Heerenveen typeren.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden