Trainen met een speciale vraag

Het lijkt op een doodgewone sportschool in een willekeurige stad, maar het Sportmedisch Centrum Maartenskliniek in Nijmegen wil wat anders zijn....

Marc van den Broek

Te dik, net een operatie gehad aan de knie, of zwaar geblesseerd na een voetbalpartij, op die mensen richt het nieuwe centrum zich, laat directeur en sportarts drs. Desire Wierper weten. Het is volgens haar de eerste keer dat een ziekenhuis een dergelijk uitgebreid fitnesscentrum op poten zet. Het nieuwe centrum is afgelopen week geopend en vandaag is er een open dag.

Het gespecialiseerde ziekenhuis, waar veel aan orthopedie en reumabehandeling wordt gedaan, wil uitbreiden. Patiënten die in de kliniek zijn behandeld, kunnen naar het sportmedisch centrum voor revalidatie, maar ook 'gewone' burgers zijn welkom.

Het nieuwe sportcentrum zit bewust niet bij de Sint Maartenskliniek, maar in de 'sportieve' omgeving van het Goffertpark in Nijmegen, waar ook het stadion van de plaatselijke voetbalclub NEC te vinden is. 'We zijn een bijgebouw van het stadion', zegt Wierper, 'en daarmee willen we de verbintenis met de sport benadrukken.'

Het idee is afgekeken van de Engelse stad Leeds. In die gemeente is met steun van het ziekenhuis een medische fitnessruimte in het leven geroepen bij het stadion van Leeds United.

Met deze opzet onderscheidt het Nijmeegse sportmedisch centrum zich van andere sportzalen van ziekenhuizen. Veel ziekenhuizen hebben iets om patiënten te laten bewegen, maar die ruimte is alleen toegankelijk voor patiënten. In Nijmegen kan in principe iedereen terecht.

De nietsvermoedende bezoeker zal denken een gewoon, ruim bemeten sportcentrum van vijfhonderd vierkante meter binnen te stappen. In de oefenruimte staan apparaten om de conditie te verbeteren zoals droogroeiers, lopende banden en hometrainers.

In een andere hoek van de sportzaal staan de apparaten om specifieke spiergroepen aan te pakken met gewichten die met armen of benen naar boven getrokken of geduwd moeten worden. En verder is er een oefenruimte voor groepstrainingen.

Bij de gemiddelde sportschool kan iedereen gewoon binnenstappen en na een eenvoudige test aan de gewichten gaan hangen of zich uitputten op de roeimachine. In Nijmegen doet sportarts Wierper of een collega eerst een uitgebreide keuring, afgestemd op de wensen van de bezoeker. 'Zomaar trainen bij ons is er niet bij. Mensen moeten te dik zijn, een operatie hebben ondergaan, een specifieke vraag hebben over de training om bij ons binnen te komen.'

In het keuringsrapport komt een voorstel hoe de persoon moet gaan trainen en wat de doelen zijn. Daarna kan het zweet gaan druppelen, uiteraard onder begeleiding van de fysiotherapeuten van het centrum.

Wierper denkt veel klanten te winnen met een wat ze life style programma. 'Veel mensen zijn te dik. Daar moet je wat mee. Ze komen niet toe aan vijf keer per week een half uur per dag bewegen, wat het advies is voor een gezonde levensstijl. Behalve een programma om te gaan bewegen, geven we ook adviezen over voeding.'

Goedkoop is het niet, maar dat zijn sportscholen nooit. Een beetje fitnesscentrum kost al gauw vijftig euro per maand en voor dat geld kan de klant zich onbeperkt uitleven op de apparaten. Een intake in Nijmegen met een uitgebreide keuring en een advies en dan twaalf weken twee keer in de week sporten, komt op zo'n 390 euro, schat Wierper, maar elk programma is maatwerk met een eigen prijskaartje.

'Voor een deel vergoeden de verzekeraars het programma en als er een duidelijke medische indicatie is voor sportfysiotherapie, volledig', zegt Wierper. 'De sporter die gerichter wil gaan trainen, moet dat zelf betalen, hoewel veel verzekeraars de kosten van de keuring nog wel eens willen vergoeden.'

Het Sportmedisch Centrum Maartenskliniek begint bescheiden met tien werknemers en opent tijdens kantooruren. Het streven is zeven dagen per week open te zijn van acht uur's morgens tot tien uur ' s avonds. Wanneer iedere cliënt twee keer per week traint, kan het centrum zo'n duizend klanten aan. Uiteraard is Wierper enthousiast. Veel mensen bewegen te weinig, is haar redenering. Het centrum moet snel nee gaan verkopen, hoopt ze.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden