Tragter en Strijbos geven elkaar in prestigestrijd geen duimbreed toe

Pedro Tragter en Dave Strijbos waren zondag gelijkmatig goed bestand tegen de hitte. De wereldkampioenen motocross van 1993 en '86 behaalden in de Grote Prijs van Nederland 125cc door hun eerste en derde plaatsen elk 35 punten....

AMSTERDAM

Tragter was in de eerste manche ongenaakbaar. De snelste starter bouwde een voorsprong op van ruim een halve minuut. 'Ik heb de laatste vijf rondjes maar wat rustiger aan gedaan.' Aan de finish was het verschil met Van den Berk en Strijbos nog zeventien tellen. In de tweede manche moest Tragter zijn concurrent Strijbos en de Italiaan Chiodi voor zich dulden. 'Misschien heb ik in de eerste manche toch te veel kracht verspeeld', aldus Tragter. Van den Berk hield de tweede manche na een botsing met het starthek na vijf ronden voor gezien.

Voor Strijbos vormde de zege het bewijs dat hij in zijn elfde GrandPrix-seizoen nog niet wenst te capituleren. In Halle noemde men hem de oude, sluwe vos. Oud is de Brabander met zijn 26 jaar zeker nog niet. 'Ik ben nog niet versleten', zei Strijbos. 'Ik hoop dit seizoen nog zoveel mogelijk punten te kunnen verzamelen.

Voor Tragter was de wedstrijd in zijn eigen Achterhoek zijn laatste kans nog aansluiting te vinden bij de top van het WK-klassement. Hij werd op het circuit De Kappenbulten aangemoedigd door zevenduizend toeschouwers.

Eerder in het seizoen was de wereldkampioen vooral met mechanische pech geconfronteerd. De keuze voor een technische noviteit was gedurfd. De computer-gestuurde ontsteking keken de technici af van de wegrace, programmeur Jasper Blom werkte eerder voor Egbert Streuer en Patrick van den Goorbergh.

Eenmaal geïnstalleerd op de crossmotor, vertoonde de transplantatie afstotingsverschijnselen. Het horten en stoten over wasborden en knippen was onderschat. 'Er ging te vaak iets stuk', aldus Tragter. In Spanje en Hongarije trilden een stekker los, in Zweden begaf de accu het. Inmiddels is de techniek geperfectioneerd en hebben diverse collega's zich al geïnteresseerd getoond.

Voor Michel Pichon was de Nederlandse Grand Prix het eindstation. Het 18-jarige talent uit Frankrijk brak bij een val zijn arm. In de stand om het wereldkampioenschap stond Pichon derde.

HALLE: GP Nederland, 125 cc: eerste manche: 1. Tragter (Ned) Suzuki, 2. Van den Berk (Ned) Suzuki, 3. Strijbos (Ned) Suzuki, 4. Beirer (Dui) Suzuki, 5. Moore (VS) Yamaha, 6. Manneh (VS) Honda, 7. Van Drunen (Ned) Suzuki, 8. Chiodi (It) Honda, 9. Vialle (Fr) Kawasaki, 10. Bartolini (It) KTM, 11. Dal Lago (It) Honda, 12. Giesbers (Ned) Suzuki, 13. Van Asten (Ned) Honda, 14. Balducci (It) Honda, 15. Seel (Bel) Kawasaki, 18. Stallmann/Kawasaki, 23. Nijland/Honda; tweede manche: 1. Strijbos, 2. Chiodi, 3. Tragter, 4. Bartolini, 5. Moore, 6. Giesbers, 7. Dal Lago, 8. Van Drunen, 9. Vialle, 10. Balducci, 11. Stevanini (It) Honda, 12. Konttinen (Fin) Kawasaki, 13. Stallmann, 14. Manneh, 15. Maschio (Fra) Yamaha, 20. Versteeg/Honda; eindstand: 1. Strijbos 35 punten, 2. Tragter 35, 3. Chiodi 25, 4. Moore 22, 5. Bartolini 19, 6. Van den Berk en Van Drunen 17, 8. Giesbers 14, 16. Stallmann en Van Asten 3.

Stand WK na zes van de tien races: 1. Moore 210 punten, 2. Chiodi 203, 3. Tragter 175, 4. Pichon (Fr) Honda 152, 5. Strijbos 122, 6. Manneh 101, 10. Giesbers 70, 14. Van Drunen 32, 15. Van den Berk 30, 18. Van Rees/Kawasaki 22.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden