Tragische zelfmoord dompelt New York in rouw

New York is in rouw na de zelfmoord van Kalief Browder het afgelopen weekeinde. De 22-jarige Browder zat drie jaar onschuldig vast in de gevangenis op Rikers Island en kwam die klap psychisch nooit meer te boven. Burgemeester Bill de Blasio sprak van een 'tragische dood'.

redactie
Kalief Browder in een interview met ABC News in november 2013. Beeld YouTube
Kalief Browder in een interview met ABC News in november 2013.Beeld YouTube

De zaak staat symbool voor het gebrekkige Amerikaanse justitiële systeem. De 16-jarige zwarte Browder wordt in mei 2010 op agressieve wijze gearresteerd als hij samen met een vriend terugloopt van een feestje in The Bronx. Hij wordt ervan verdacht iemand van zijn rugzak te hebben beroofd.

Hij ontkent direct in alle toonaarden, maar omdat zijn moeder de borgsom van 3500 dollar niet kan ophoesten, wordt hij gevangen gezet op Rikers Island, het grootste gevangeniscomplex van New York, waar zo'n elfduizend gedetineerden zitten.

'Hel op aarde'
Daar wordt hij door medegevangenen en bewakers geslagen en getreiterd. 'Het was de hel op aarde', zo zou hij later verklaren. Zijn zaak komt nooit voor de rechter. Na drie jaar vast te hebben gezeten, waarvan een groot deel in een isoleercel, trekt justitie de zaak in juni 2013 tegen hem in en wordt hij plots vrijgelaten.

Later komen beelden vrij die gemaakt zijn met bewakingscamera's waarop te zien is hoe geweld tegen de jongen wordt gebruikt, zo meldt ABC News, die de jongen vorig jaar uitgebreid interviewde.

De publiciteit rond zijn zaak zal er uiteindelijk toe leiden dat New York de wetgeving aanpast zodat verdachten niet meer eindeloos in voorarrest kunnen zitten. Voor Browder komt dat echter te laat.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden