Tragische thriller

Het personage dat Rachel Weisz in The Constant Gardener speelt, Tessa Quayle, is gebaseerd op de activist, vrijwilliger en internationaal bekende filantroop Yvette Pierpaoli (1938-1999), die op 61-jarige leeftijd om het leven kwam bij een auto-ongeluk in Albanië. John Le Carré droeg The Constant Gardener aan haar op.


Opmerkelijk: een verfilming van een thriller van John Le Carré die bovenal een romantische tragedie is. Daarnaast ook een maatschappelijke aanklacht tegen het nietsontziende streven naar winstmaximalisatie van de farmaceutische industrie en de praktijk om nieuwe medicijnen te testen in ontwikkelingslanden. En eigenlijk pas in laatste instantie een thriller. Maar van de Braziliaan Fernando Meirelles, bovenal maker van geëngageerde films, was eigenlijk niet anders te verwachten. Hij brak eerder door met het aangrijpende Cidade de Deus, over jonge drugsdealers in de favela's.


In The Constant Gardener volgt Ralph Fiennes het spoor terug nadat zijn vrouw (Rachel Weisz) in Afrika is vermoord. Stukje bij beetje ontdekt hij de gruwelijke werkelijkheid waarvoor de westerse farmaceutische industrie, die over lijken gaat, verantwoordelijk is. Prachtig spel van hoofdrolspelers Fiennes en Weisz.


The Constant Gardener (Fernando Meirelles, 2005)


RTL 8, 20.30-23.05 uur.


The Nanny Diaries

(Shari Springer Berman, Robert Pulcini, 2007) Annie (Scarlett Johansson) wil na de voltooiing van haar studie graag antropologe worden, maar strandt als veredelde kinderjuf bij een puissant rijk New Yorks gezin. Ze ontdekt en observeert het loze bestaan van de Upper East Side, waarin 'Mr. X' altijd werkt en 'Mrs. X' creatief haar quality time verspilt. Natuurlijk is hun kind een verwend monster en natuurlijk brengt Annie hem de zin van het leven bij. En ze heeft bovendien zo een mooi antropologisch studieobject. Geijkte komedie die dankzij hoofdrolspelers Johansson en Laura Linney als de moeder met gemak op de been blijft.


RTL 4, 20.30-22.35 uur.


Love & Other Drugs

(Edward Zwick, 2010) Merkwaardige mislukking die zonder succes genregrenzen slecht. Jake Gyllenhaal is de vlotterik die elke vrouw het bed in praat maar maatschappelijk minder geslaagd is. Als artsenbezoeker voor farmareus Pfizer komt hij in contact met de jonge parkinsonpatiënt Anne Hathaway, die seks oké vindt maar allergisch is voor een relatie. Dus (wet van de romantische komedie) worden ze verliefd op elkaar. Maar dan verandert de film onvermijdelijk, door haar ziekte, van een komedie in een drama. Op zich prima, maar de makers raken verstrikt in hun eigen werk omdat die andere verhaallijn, waarin Gyllenhaal inmiddels succesvol verkoper van Viagra is, tot flauwe grappen leidt die botsen met de aftakeling van Hathaway. Dat doet pijn, in vele opzichten.


Net 5, 20.30-22.45 uur.


Gerhard Richter - Painting

(Corinna Belz, 2011) Documentaire die onlangs in Nederland nog werd uitgebracht in een klein aantal zalen en bij die gelegenheid vier sterren kreeg in deze krant. We schreven toen onder meer: 'De unieke kans die Belz kreeg om de Duitse grootmeester bij het schilderen te volgen, levert de ene geslaagde scène na de andere op. Het spectaculairste, alsmaar terugkerende beeld: de wereldberoemde kunstenaar die al ploeterend brede banen verf over zijn doeken trekt, zijn handen stevig geklemd aan de zogenoemde rakel, het reusachtige, spatelachtige gereedschap waarmee Richter zijn abstracte schilderijen hun typische, uitgeveegde karakter geeft.'


WDR, 23.15-01.00 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden