Update

Trage student gaat extra betalen

De Eerste Kamer heeft gisteren met een nipte meerderheid ingestemd met de langstudeermaatregel. Iedere student die vanaf 2012 meer dan een jaar langer doet over zijn bachelor- of masterstudie moet 3000 euro extra collegegeld betalen.

Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger onderwijs). © ANP

Zoals verwacht stemden VVD, CDA, PVV en SGP voor het voorstel, waardoor er een meerderheid ontstond. De wet van staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) is op het allerlaatste moment aangenomen. De wet gaat op 1 september in. Het eerste collegejaar hoeven langstudeerders overigens nog geen extra collegegeld te betalen.

Haastklus
Zijlstra moest gisteren in de Eerste Kamer de nog openstaande vragen van de verschillende fracties over de wet verhoging collegegeld langstudeerders beantwoorden. Ook kreeg hij het verwijt nogal een haastklus te hebben afgeleverd. SP-Eerste Kamerlid Eric Smaling noemde het 'een draak van een wet'. Het bezwaar was niet ernstig genoeg om het hele pakket terug te sturen naar de Tweede Kamer.

Zijlstra hield vast aan zijn standpunt dat de langstudeermaatregel ook voor deeltijdstudenten geldt. De studentenorganisaties zijn daar teleurgesteld over. Ze willen de eerder aangekondigde rechtszaak tegen de Staat doorzetten omdat de wet volgens hen niet rechtsgeldig is.

Negatieve bijwerkingen
De studenten hebben in de vereniging van universiteiten (VSNU) een medestander gevonden. VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda is ook bijzonder teleurgesteld dat de wet is aangenomen. 'Deze wet gaat veel negatieve bijwerkingen veroorzaken. Er zijn veel betere methodes om studenten beter en sneller te laten studeren.'

Naar schatting van het ministerie van Onderwijs zijn er op dit moment ongeveer 67.000 langstudeerders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden