Nieuwsschadevergoedingen IND

Trage procedures kosten IND dit jaar waarschijnlijk 70 miljoen aan schadevergoedingen

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) moet dit jaar naar verwachting zeker 70 miljoen euro aan schadevergoedingen betalen aan asielzoekers vanwege trage procedures. Dat is vier keer meer dan staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) vorig jaar november voorspelde.

Ankie Broekers-Knol, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, onderschatte het aantal schadevergoedingen dat de IND moet betalen flink. Beeld ANP
Ankie Broekers-Knol, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, onderschatte het aantal schadevergoedingen dat de IND moet betalen flink.Beeld ANP

Toen schreef de staatssecretaris nog in een brief aan de Tweede Kamer dat ze verwachtte dat het bedrag zou uitkomen op 17 miljoen euro. Uit een interne nota, in handen van NRC Handelsblad, blijkt dat het bedrag naar alle waarschijnlijkheid veel hoger uitvalt.

De verwachte 70 miljoen euro komt bovenop de 6,6 miljoen euro die in 2019 werd uitgekeerd aan asielzoekers. Dat was al een verzesvoudiging ten opzichte van 2018.

De dwangsommen zijn een direct gevolg van de grote achterstand die de immigratiedienst heeft opgelopen bij het afhandelen van asielaanvragen. Dit komt grotendeels door personeelstekorten die zijn ontstaan na bezuinigingen in 2017. Ook slecht functionerende computersystemen en een fluctuerende asielinstroom, die de IND telkens weer ontregelt, zorgen voor oplopende wachttijden.

Aanmaning

Voor de afhandeling van een reguliere asielaanvraag geldt een wettelijke termijn van zes maanden. Wordt die overschreden, dan kunnen asieladvocaten namens hun cliënten een zogeheten ingebrekestelling indienen – een schriftelijke aanmaning die in meer sectoren wordt toegepast. Als de schuldenaar, in dit geval de IND, niet binnen twee weken reageert, gaat automatisch een dwangsom lopen. Die begint met 20 euro per dag en loopt op tot 40 euro. Na 42 dagen is het maximaal uit te keren bedrag van 1.260 euro bereikt.

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol verwachtte vorig jaar november nog dat het grootste deel van de aanvragen in 2021 weer binnen de wettelijke termijn kan worden afgehandeld. Met de huidige prognose lijkt dit niet realistisch.

De lange wachttijden hebben grote gevolgen, niet in de laatste plaats voor asielzoekers zelf. Die wachten nu lange tijd in opvangcentra voordat hun asielaanvraag in behandeling wordt genomen. In die tijd mogen ze niet studeren of werken. Ook kunnen ze geen familieleden naar Nederland halen in het kader van gezinshereniging. Een aanvraag daarvoor kunnen ze pas indienen na het verkrijgen van een verblijfsvergunning.

De staatssecretaris stuurt deze week de resultaten naar de Tweede Kamer van het onderzoek dat afgelopen maanden is uitgevoerd naar de wachttijden bij de IND. Maatregelen die vooralsnog zijn genomen, zoals extra geld en personeel, helpen vooralsnog weinig.

IND keerde dit jaar 5,5 miljoen uit aan asielzoekers vanwege trage procedures
Vorig jaar was nog sprake van 5,5 miljoen euro aan schadevergoedingen voor asielzoekers. Een bedrag dat inmiddels is herzien.

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol over haar woeste portefeuille: ‘Ik wil de grenzen opzoeken’
Voormalig Eerste Kamer-voorzitter Ankie Broekers-Knol (VVD) over haar positie als staatssecretaris asiel en migratie. ‘Op deze post krijg je overal gelazer mee.’

Twee jaar wachten op gezinshereniging: ‘Onze vrouwen en kinderen lopen gevaar’
Door trage procedures bij de IND duurt het bijna twee jaar voordat asielzoekers hun achtergebleven familieleden naar Nederland kunnen halen. Niet zelden verkeren die in gevaar. Kamal en Arham in Drachten: ‘Onze vrouwen en kinderen zitten ondergedoken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden