nieuwsboerenprotest

Tractoren verboden in Flevoland, Utrecht en Groningen, boeren woensdag met auto naar RIVM-demonstratie

Boeren moeten hun tractor thuislaten als ze woensdagmiddag protesteren tegen het RIVM. De veiligheidsregio Utrecht heeft het gebruik van landbouwvoertuigen verboden, omdat de demonstratie van Farmers Defence Force anders niet ‘veilig, ordentelijk en gezond’ kan verlopen. Ook andere veiligheidsregio's stelden een verbod in.

In oktober vorig jaar hielden de boeren een tractorprotest bij het RIVM. Beeld ANP
In oktober vorig jaar hielden de boeren een tractorprotest bij het RIVM.Beeld ANP

Volgens de lokale autoriteiten levert een stoet van tractoren ernstige risico’s op voor het verkeer, belemmert deze hulpdiensten in hun werk en is er daardoor kans op wanordelijkheden. Het verbod is onmiddellijk ingesteld en geldt dus ook voor boeren die al op dinsdag naar Biltse Rading willen rijden. De boeren komen woensdag om 13.30 uur in de buurt van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) samen om te demonstreren tegen het stikstofbeleid van het kabinet, waaronder de nieuwe veevoerregels.

Farmers Defence Force is boos over het besluit, maar roept zijn achterban toch op in de auto te stappen en de tractor thuis te laten. Tegen persbureau ANP zei FDF-woordvoerder Sieta van Keimpema: ‘We hebben de demonstratie vorig week al aangemeld, daar is de veiligheidsregio direct in betrokken. Vervolgens hoor je niets, en dan besluiten ze van het ene op het andere moment dat er helemaal geen trekkers mogen komen, een paar uur voordat de eerste mensen zouden vertrekken naar het protest. Erg onzorgvuldig. Ik denk dat het een opzetje is om de boel te frustreren.’

De boeren zijn met de autoriteiten overeengekomen te protesteren op een terrein in Biltse Rading, nabij het RIVM. Omdat er te weinig plek is voor de deur van het instituut, hadden ze zelf al besloten uit te wijken naar een andere locatie. Een andere reden om elders te protesteren is dat pal achter het RIVM een ziekenhuis ligt dat in geval van nood als calamiteitenhospitaal dienst doet. In oktober kwamen de boeren ook in het geweer tegen het RIVM. FDF roept zijn achterban met klem op niet op eigen houtje naar het RIVM te gaan.

Legervrachtwagens

De gemeente De Bilt neemt geen enkel risico en heeft uit voorzorg de hulp van defensie ingeroepen. Zestien legervrachtwagens met daarin veertig militairen staan sinds dinsdagavond strategisch opgesteld en blokkeren toegangswegen tot het kantoor van het RIVM.

Volgens een woordvoerder van het ministerie is De Bilt de enige gemeente die defensie om hulp heeft gevraagd. Het leger wordt vaker ingezet bij boerenprotesten, eerder deze maand bijvoorbeeld stuurde defensie 25 vrachtwagens met ongeveer zestig militairen om de binnenstad van Den Haag af te zetten.

De hele provincie Utrecht is vanaf dinsdagmiddag verboden gebied voor boeren die op hun tractor actie willen voeren. Volgens de veiligheidsregio heeft de politie zich voorbereid en maatregelen genomen, maar onduidelijk is wat deze precies inhouden. Tegen boeren die toch per tractor willen demonstreren, zegt de politie te zullen optreden.

Tweeduizend mensen

Op het terrein kunnen tweeduizend mensen samenkomen op anderhalve meter afstand van elkaar. FDF weet niet hoeveel mensen er op de demonstratie afkomen. ‘Het is geen bioscoop met kaartjesverkoop’, aldus Van Keimpema. ‘We hebben niet alle 17,5 miljoen Nederlanders aan een touwtje. Er mogen ook burgers bij komen kijken.’

Van Keimpema denkt niet dat boeren het coronavirus snel zullen verspreiden. ‘Veel boeren blijven op hun erf. Per week krijgen ze een of twee keer bezoek. En om dan zo generiek en zo spastisch hiermee om te gaan, ik snap er helemaal niets van. Een week lang spreken we hierover en nu gaat men een andere kant op.’ FDF protesteert woensdag niet op andere plekken, al sluit Van Keimpema niet uit dat boeren elders van zich laten horen. ‘Want ze zijn razend.’

Ook verbod in Flevoland en Groningen

Ook enkele andere veiligheidsregio’s hebben dinsdagavond een demonstratieverbod uitgevaardigd voor protesten met trekkers en andere landbouwvoertuigen. Het gaat om onder meer de veiligheidsregio’s in Groningen, Flevoland en de Gooi- en Vechtstreek.

Volgens de Veiligheidsregio Flevoland heeft de FDF via sociale media opgeroepen om met tractoren te komen demonstreren, met als mogelijke locatie Lelystad Airport. Om opstoppingen en onveilige situaties in het verkeer te voorkomen, is besloten om op 21 en 22 juli een verbod in te stellen op het demonstreren met landbouwvoertuigen op de openbare weg, parkeerplaatsen en andere openbare plaatsen in de veiligheidsregio Flevoland.

Een demonstratie in Lelystad op 22 juli is niet bij de gemeente aangemeld, waardoor het niet mogelijk is om duidelijke afspraken te maken om deze veilig te laten verlopen, aldus voorzitter van de Veiligheidsregio Flevoland, burgemeester Franc Weerwind. Het verbod gaat al in op 21 juli om te voorkomen dat demonstranten dinsdagavond al met landbouwvoertuigen gaan reizen.

Volgens de Veiligheidsregio Groningen is de afgelopen duidelijk geworden ‘dat representanten van boeren, waaronder Farmer Defence Force, opnieuw voornemens zijn op grote schaal demonstraties, blokkades of andere ontwrichtende acties te organiseren’. Daar geldt het verbod op 22 juli, van middernacht tot middernacht.

Volgens de veiligheidsregio hebben in het recente verleden ‘demonstraties van groepen boeren en sympathisanten met trekkers en andere zware (landbouw)voertuigen op verschillende plekken geleid tot opstoppingen en gevaarlijke situaties. Deze demonstraties waren vooraf niet gemeld. Hierdoor was het niet mogelijk om afspraken te maken over hoe op een veilige manier gedemonstreerd kon worden.’

De veiligheidsregio Gooi- en Vechtstreek heeft het demonstratieverbod met tractoren uitgevaardigd uit vrees voor een mogelijke demonstratie bij het Mediapark in Hilversum, dat als mogelijke locatie voor het boerenprotest wordt genoemd.

Meer lezen over de boerenprotesten:

In de boerenprotesten komen, naast het verzet tegen de stikstofmaatregelen, drie klachten steevast terug: de boer krijgt te weinig, supermarkten gaan strijken met de winst en de consument wil niet meer betalen. Maar klopt dat wel?

Het RIVM zou met zijn berekeningen naar politiek gewenste uitkomsten toerekenen. Niet streng als het gaat om snelwegen, maar wel voor veeboeren. Voor de boeren is dat reden genoeg om woensdag opnieuw te demonstreren bij het onderzoeksinstituut.

Bij het protest van woensdag krijgen de boeren steun uit onverwachte hoek. Ook milieu-activist Johan Vollenbroek ziet de veevoermaatregel niet zitten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden