Traangas ingezet tegen vluchtelingen die door grenshek Macedonië breken

Aan de Grieks-Macedonische grens is maandag grote onrust uitgebroken onder de duizenden gestrande vluchtelingen. Bij de Griekse grensplaats Idomeini bracht de menigte een prikkeldraden hek met een stalen stormram naar beneden, waarna de Macedonische oproerpolitie de vluchtelingen met traangas en flitsgranaten uiteen dreef. Vluchtelingen bekogelden de agenten met stenen. Vrouwen en kinderen raakten bekneld. Een Macedonische agent raakte gewond.

Grieks-Macedonisch grenshek wordt opengebroken door vluchtelingen.Beeld reuters

Onder de naar schatting 7.000 vluchtelingen bij Idomeini, van wie velen al meer dan een week staan te wachten, ging maandag het gerucht dat de grens open zou gaan. Het omgekeerde bleek waar, want Macedonië had juist per helikopter politieversterking gestuurd. Vijftig vluchtelingen werden aan het begin van de middag doorgelaten, waarna de grens opnieuw dicht ging. In de nacht van zondag op maandag hadden de Macedoniërs al zo'n driehonderd Irakezen en Syriërs doorgelaten. Als gevolg van een tekort aan tenten zouden ruzies zijn uitgebroken tussen vluchtelingenfamilies.

De sluiting van de grens is het directe gevolg van de nieuwe bovengrenspolitiek in de Oost-Europese lidstaten, in gang gezet door Oostenrijk. Dat kondigde op 18 februari aan maximaal tachtig asielverzoeken per dag te zullen accepteren, tot grote woede van Griekenland. De andere landen op de route Servië, Slovenië, Kroatië en Macedonië spraken op hun beurt af maximaal 580 vluchtelingen per dag door te laten. Premier Rutte toonde maandag op zijn Facebook-pagina begrip voor die maatregelen, die volgens hem zijn ingegeven door de te hoge instroom aan de Griekse kust.

Beduidend kritischer was de Duitse bondskanselier Merkel. 'We kunnen Griekenland niet zomaar in de steek laten', zei ze zondag in een interview op de Duitse tv. Merkel herhaalde dat ze het als haar 'verdomde plicht' zag om een gezamenlijke oplossing te vinden.

Intussen kampt Griekenland met een groeiend aantal permanent gestrande mensen, gevangen tussen grens en zee. Hun aantal wordt geschat op 22 duizend en volgens de Griekse minister van Migratie Yannis Mouzalas kan dat de komende weken oplopen tot 70 duizend. Hij zei zijn hoop te hebben gevestigd op de nieuw gearriveerde NAVO-schepen die patrouilleren in de Egeïsche zee. Die kunnen de toeloop van vluchtelingen met 70 procent terugbrengen, denkt hij. Vorige week zei Mouzalas al dat zijn land onder geen beding een tweede Libanon zou worden, verwijzend naar het gegeven dat één op de vier mensen daar vluchteling is. Afgelopen maand bereikten zo'n 1.800 vluchtelingen per dag de Griekse kust een lichte daling vergeleken met januari.

Vluchtelingen lopen aan de Griekse kant van de grens richting het hek bij de Macedonische grens.Beeld ap
Macedonische politie bij de Griekse grens, waar vluchtelingen een hek hebben geforceerd.Beeld ap
Vluchtelingen zondagavond bij de Grieks-Macedonische grens.Beeld anp
Een Syrische vrouw op de grens tussen Griekenland en Macedonië.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden