Traag herstel pensioenen

Vijfenhalf jaar na de beurskrach van 2008 is de vermogenspositie van pensioenfondsen bij lange na niet hersteld. De fondsen hebben gemiddeld slechts 25 procent van het in 2008 geleden verlies goedgemaakt.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER YVONNE HOFS

AMSTERDAM - Dat heeft toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag bekendgemaakt. DNB heeft de herstelplannen van de fondsen die door de kredietcrisis in de problemen kwamen geëvalueerd. Dat waren er 141. Deze fondsen vertegenwoordigen 75 procent van alle werkenden en gepensioneerden.

De gemiddelde dekkingsgraad van de fondsen (de verhouding tussen hun vermogen en hun pensioenverplichtingen) is sinds 2009 met gemiddeld 15 procent gestegen. De gemiddelde dekkingsgraad van de fondsen die een herstelplan moesten maken is nu 107 procent. Dat is maar iets boven het minimum van 105 procent. Bij een dekkingsgraad van 105 procent zijn fondsen nog net in staat nominale pensioenen uit te betalen. Dat zijn pensioenen die niet waardevast zijn, omdat ze niet meestijgen met de inflatie.

Om waardevaste pensioenen te kunnen garanderen, moet de dekkingsgraad minimaal 125 procent zijn. Veel fondsen hebben daarom al laten weten dat zij de pensioenen ook de komende jaren niet kunnen aanpassen aan de stijgende prijzen.

Om de dekkingsgraad op te vijzelen hebben de meeste 'probleemfondsen' de afgelopen vijf jaar de pensioenen versoberd en/of de pensioenvooruitzichten van de werkenden versoberd en/of de pensioenpremies voor de werkenden verhoogd.

Dertig pensioenfondsen hebben de pensioenen en pensioenrechten verlaagd, rapporteert DNB. Die verlaging bedroeg gemiddeld 0,84 procent. Twee van de vijf grootste pensioenfondsen, de fondsen van de metaalindustrie PMT en PME, hebben echter veel grotere verlagingen doorgevoerd (van meer dan 5 à 6 procent).

Uit de evaluatie van DNB blijkt ook dat pensioenfondsen die het risico van een rentedaling goed hadden afgedekt en die veel beleggen in aandelen, hun financiële situatie het meest hebben verbeterd. De aandelenkoersen zijn sinds 2009 namelijk flink gestegen, terwijl de langetermijnrente sindsdien sterk is gedaald.

Een factor die ook bepalend is voor de dekkingsgraad, maar waarop fondsen geen enkele invloed hebben, is de levensverwachting. Die is sinds 2008 sterk gestegen, een nadeel voor fondsen met veel jonge deelnemers.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden