Tous tous tous!

HANS AARSMAN

Updates

Twitter.com/HansAarsman

Je zou zweren dat dit stel binnen aan het lunchen is. De demonstranten zijn akelig dichtbij, maar er zit nog een raam tussen. Komt door het gordijn dat je denkt dat ze binnen zijn. En door het zijraam links met al die spiegelingen. Maar in het grote raam, dat geen raam is, zijn geen spiegelingen te zien. Het stel zit buiten. Waarom zou de vrouw anders haar bontjas hebben aangehouden? En de man zijn dikke trui met extra warme kraag?

Maar stel dat het kouwelijke types zijn. Dan zou binnen toch kunnen. Of stel dat de verwarming die dag defect is. Wacht eens, dat pakje sigaretten op tafel, in Franse restaurants mag binnen niet worden gerookt. Maar wat als dat het pakje vast op tafel is gelegd om na het eten naar buiten te nemen en voor de deur van het restaurant een sigaret op te steken? En dat zij daarom alvast haar bontjas heeft aangetrokken? Even een sigaretje buiten en dan weer terug aan tafel. Ze zijn klaar met eten, de bestekken zijn gesloten. Ze willen net opstaan, als de demonstranten voorbij komen. Even wachten tot die voorbij zijn.

Maar dat pakje lucifers dan dat op de sigaretten ligt, het heeft hetzelfde logo als het pakje lucifers op de tafel ervoor. Daar ligt het notabene in een asbak. Oké, toch anders, geen twijfel mogelijk, hier mag worden gerookt. Dit restaurant levert er zelfs de lucifers bij. Ze zitten buiten, op het terras, op armlengte afstand van de demonstranten. Die zijn op weg naar een filiaal van de Zwitserse bank Reyl. De Franse minister van begroting Jérôme Cahuzac bleek daar 600 duizend euro op een geheime rekening te hebben staan. De minister is inmiddels afgetreden, maar vermoedelijk is hij niet de enige politicus die zwart geld naar Zwitserland sluist. De demonstranten willen de namen van de fraudeurs weten en ze stuk voor stuk naar Fleury Mérogis sturen, de grote gevangenis ten zuiden van Parijs. Tous tous tous!

Een klein ludiek groepje is het, ze hebben pret. Dreiging gaat er niet van uit. Drie ervan zijn pers, radiomensen. Goed voor het tweetal op het terras dat het geen anti-bont-demonstranten zijn. Die zijn altijd wat fanatieker, dan was de lunch vast minder prettig afgelopen. Nu is alleen de fotograaf over de lage buxushaag gestapt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden